Eis; vrijspraak voor beet door politiehond

ASSEN - De Officier van Justitie in Assen eist vrijspraak in de zaak tegen een 53-jarige politieagent en zijn diensthond.
In September 2007 reed de politie na een achtervolging met hoge snelheid in Assen een auto klem met daarin vier inzittenden. De bestuurder had geen rijbewijs, had gedronken en de auto was niet APK gekeurd en niet verzekerd. Bij de aanhouding ontstond een vechtpartij tussen de bestuurder en een collega van de agent. Een tweede inzittende van de auto had volgens de agenten mogelijk een mes. Omdat de bestuurder één van de agenten vastgreep, niet los wilde laten en er een zeer bedreigende situatie ontstond, heeft de andere agent de politiehond losgelaten die de bestuurder beet.
De autobestuurder heeft via het gerechtshof in Leeuwarden afgedwongen dat er een strafzaak kwam tegen de agent die de hond los liet. De bestuurder verwijt de agent mishandeling en dat inzet van de hond buitensporig was. De man eist 5000 euro schadevergoeding.
De agent en het Openbaar Ministerie vinden dat de situatie zo bedreigend was dat inzet van de hond het enige middel was. Wat betreft de Officier van Justitie wordt de agent vrijgesproken of anders ontslagen van alle rechtsvervolging. De advocaat van de agent wil alleen dat zijn cliënt niet vervolgd word. Vrijspraak kan wat hem betreft niet omdat de agent handelde volgens alle instructies en er dus geen sprake van mishandeling kan zijn.
De rechtzaak trok veel belangstelling, onder meer van politie-functionarissen.
Uitspraak op 24 december.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl