FC Groningen vecht zich langs AZ

VOETBAL - AZ was zondag eigenlijk de betere ploeg in de Euroborg, maar vechtend bleef FC Groningen overeind.
De thuisploeg won met 2-0 en kwam daardoor dicht in de buurt van de koppositie in de eredivisie. Slechts twee punten scheiden koploper PSV en nummer drie FC Groningen nog. AZ zag als nummer vijf het verschil met de top van de eredivisie oplopen.
AZ liet zich in de begin- en eindfase afbluffen door de thuisploeg. Zeker de defensie leek het eerste kwartier nog niet wakker na de lange reis vanuit Alkmaar. Na ruim tien minuten maakte Tim Matavz het eerste doelpunt.
In blessuretijd kon de aanvaller door een nieuwe slordigheid van AZ zijn tweede maken.
Tussen de doelpunten door was AZ de bovenliggende partij. De Noord-Hollanders hadden veel balbezit en vonden elkaar gemakkelijk op het middenveld. Grote kansen leverde het balbezit niet op, ook omdat Groningen vrij ver inzakte.
Bij dode spelmomenten moest AZ de Groningers wel vrezen. Andreas Granqvist mocht in de eerste helft drie keer vrij inkoppen. De Zweedse verdediger mikte echter telkens naast. AZ had de pech dat de kopsterke Ragnar Klavan vlak voor het duel ziek moest afhaken. In voetballend opzicht was zijn vervanger Nick Viergever echter zeker geen verzwakking.
Na rust bleef het positiespel van AZ goed verzorgd. Het resulteerde meteen in een goede kans voor Brett Holman. De Australiër mikte echter op de lat. Groningen, dat thuis pas vier punten verspeelde dit seizoen, kwam
nauwelijks onder de druk vandaan. De ploeg van coach Pieter Huistra deed er alles aan om AZ tegen te houden. Tim Sparv ging daarbij over de schreef volgens scheidsrechter Kevin Blom. De middenvelder kreeg ruim tien minuten voor tijd rood voor een zware tackle op Rasmus Elm die het veld meteen geblesseerd moest verlaten. Ook Hector Moreno liet zich later gaan. Bij een opstootje kreeg de Mexicaan rood.
AZ drong nog meer aan in de wetenschap dat het tot nu toe in elke competitiewedstrijd had gescoord. Op een prachtige omhaal van Graziano Pellè na kon de ploeg het doelman Luciano niet echt moeilijk maken. Matavz
zorgde in de extra tijd voor de beslissing.