Sunoil claimt koop fabriek Biovalue

EMMEN - Het bedrijf Sunoil in Emmen beweert de biodieselfabriek Biovalue in de Eemshaven gekocht te hebben.
Maar de eigenaar van de fabriek, energiebedrijf Delta, heeft niettemin om voor Sunoil onduidelijke redenen het faillissement aangevraagd.
Volgens Sunoil ligt er een rechtsgeldige koopovereenkomst. Delta wil daarop niet reageren, omdat het gaat om vertrouwelijke bedrijfsgegevens, De Groningse fabriek verkeert al geruime tijd in financiële problemen en ligt sinds de zomer stil. Volgens Delta is er geen markt meer voor biodiesel. Maar Sunoil zegt in Emmen de grenzen van de capaciteit te hebben bereikt en wil juist doorgroeien. In 2008 en 2009 liep de productie van biodiesel fors terug als gevolg van grootschalige buitenlandse import (met name uit de VS, Indonesië, Maleisië en Argentinië). Daarnaast werd door de overheid de bijmengverplichting verlaagd naar vier procent.
Maandag maakte Delta bekend dat vrijdag het faillissement van de fabriek is aangevraagd, omdat de gesprekken met Sunoil zouden zijn stukgelopen. Die bewering vindt directeur Hadders van Sunoil in Emmen ronduit schandalig, vooral voor de bijna 30 werknemers. Hij begrijpt er ook helemaal niets van, want de koop is al gesloten. Sunoil wil desnoods via de rechter uitvoering van de koopovereenkomst afdwingen. Delta verwacht dat dinsdag het faillissement over Biovalue (foto) wordt uitgesproken.
Delta besloot eerder de investering van 45 miljoen af te boeken. Mede daardoor kelderde de winst van Delta. De kosten voor de sluiting van de fabriek liggen tussen de twee en drie miljoen euro. FNV Bondgenoten is verbaasd dat Delta er niet in geslaagd is om een geschikte koper te vinden. Zo heeft het bedrijf Waste4Energy in Amsterdam een plan ingediend voor de doorstart van de fabriek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl