Kredietcrisis treft ook Drenthe

ASSEN - Ook Drenthe ontkomt niet aan de gevolgen van de economische crisis. Starters op de woningmarkt krijgen het moeilijk door de stijgende hypotheekrente en de huizenprijzen zullen dalen.
En omdat mensen minder geld zullen uitgeven, staan ook in Drenthe banen op de tocht, met name in de toeristische sector en in de horeca. Dat zegt hoogleraar economie Robert Lensink uit Anloo. Hij doceert aan de universiteiten van Groningen en Wageningen. Volgens Lensink is moeilijk te voorspellen hoe de crisis zich zal ontwikkelen, maar dat iedereen er last van gaat krijgen staat volgens hem wel vast..
De NOM gaat bedrijven helpen die willen investeren, maar door de kredietcrisis bij banken te weinig geld krijgen. Dat zegt NOM-directeur Siem Jansen. Ook Noordelijke bedrijven merken dat banken de teugels aanhalen als het gaat om kredietverlening. Als het daarbij gaat om bedrijven die belangrijk zijn voor de Noordelijke economie, is de NOM bereid om bij te springen. Dat gebeurt dan in de vorm van het verstrekken van een hogere lening met dus een hoger risico.
Het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN), het OV bureau Groningen/Drenthe en de Regiovisie Assen-Groningen dreigen miljoenen euro's kwijt te raken door de kredietcrisis. De provincie Groningen heeft namelijk 30 miljoen euro uitstaan bij IJslandse banken. Dit bedrag is niet alleen van de provincie Groningen, maar ook van de drie noordelijke provincies. Het geld werd door Groningen beheerd voor de drie provincies en was gestald bij de Landesbanki en de Kauphtingbank op IJsland. Groningen overlegt met het ministerie van Binnenlandse Zaken om te kijken of geld teruggehaald kan worden. In het slechtste scenario houdt Groningen rekening met een afboeking van  30 miljoen en het mislopen van circa  1,4 miljoen aan rente. Ze heeft, samen met de provincie Noord-Holland en enkele gemeenten, een landsadvocaat in de arm genomen. Die moet gaan procederen tegen de IJslandse banken en ervoor zorgen dat de Nederlandse Staat ook garant gaat staan voor gedupeerde overheden. Gedeputeerde Calon van de provincie Groningen zegt zijn 'stinkende best te doen om het geld binnen te fietsen'.
Voor het bedrag van  30 miljoen geldt volgens de provincie Groningen de volgende verdeling: provincie Groningen 48%, SNN 30%, Regiovisie Groningen-Drenthe 15%, het OV-bureau Groningen-Drenthe 6% en Stichting Landinrichting en Bodemverontreiniging 1%. Dinsdag loopt een deposito van  10 miljoen bij de Kauphting Bank af. Het deposito bij de Landsbanki Islands van  10 miljoen loopt 3 november af. Einddatum van het tweede deposito bij de Kaupthing Bank van  10,- miljoen is ook 3 november. Of de IJslandse overheid garant staat voor de terugbetaling van tegoeden is niet bekend. PvdA-fractievoorzitter Eddy Veenstra werd niet vrolijk van de berichten. Hij dacht dat het gezamenlijke geld veilig was in Gronings beheer.
Minister Bos vindt, tot boosheid van de VNG en de Groningse gedeputeerde Calon, dat met belastinggeld geen risico genomen mag worden, zoals in Groningen is gebeurd. Gemeenten en provincies moeten wat hem betreft niet langer hun spaargeld zelf beheren. Zij kunnen met hun geld terecht bij de schatkist en bijvoorbeeld bij Bank Nederlandse Gemeenten; banken die niet kapot kunnen. Minister Bos van Financiën betaalt Icesave-spaarders maximaal 100-duizend euro spaartegoed terug.
Er zijn mensen die echter méér dan een ton op de IJslandse bank hadden staan, zoals Wim Eises uit Assen. De gemeente Westerveld had in 2007 zes miljoen euro op een bankrekening van de Landsbanki in IJsland gezet om te profiteren van het hoge rentepercentage. In tegenstelling tot enkele andere Nederlandse gemeenten, haalde Westerveld dat bedrag tijdig van de IJslandse rekening af.
De kredietcrisis kost woningbouwcorporaties de komende jaren honderden miljoenen euro's. Daardoor kunnen woningbouwcorporaties in de problemen komen of wordt de komende jaren op zijn minst fors minder geïnvesteerd. Daarvoor waarschuwt het landelijke Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Corporaties lenen veel geld op de korte termijn, Dat wordt fors duurder. Volgens directeur Hetzer van Houten van Woonconcept in Meppel kunnen corporaties niet zonder deze leningvorm.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.