Jaaroverzicht 2010 Andrea Luten

JAAROVERZICHT - Op 21 december 2010 is Henk F. veroordeeld voor het doden van Andrea Luten. Hij kreeg van de rechter in Assen 15 jaar gevangenisstraf.
De ouders van Andrea Luten vonden dit een 'goeie' straf, ze zijn blij dat er eindelijk duidelijkheid is over de zaak rond hun dochter.
Op 3 mei 2010 werd Henk F. als verdachte aangehouden. De 41- jarige inwoner van Hoogeveen werd vorig jaar november veroordeeld voor huiselijk geweld. In maart moest hij DNA afstaan. Uit onderzoek bleek dat het DNA van de man overeenkomt met het DNA dat gevonden is in een schaamhaar op het lichaam van Andrea Luten. Henk F. heeft tegenover de politie verklaard dat hij de 15-jarige scholiere heeft verkracht en gewurgd. Hij kwam haar op de fiets toevallig tegen en had zin in sex, een willekeurig slachtoffer dus.
De 41-jarige Henk F. uit Hoogeveen heeft in mei 2010 bekend verantwoordelijk te zijn voor de moord op de 15-jarige Andrea Luten 17 jaar geleden.
Op 7 december was de zitting voor de rechtbank in Assen. Het Openbaar Ministerie heeft 18 jaar cel geëist wegens het oraal verkrachten en daarna met een voet wurgen van Andrea Luten. Het OM gelooft niet dat de Hoogevener in paniek heeft gehandeld, zoals hij tijdens de zitting verklaarde. Henk F. heeft Andrea Luten verkracht en daarna gewurgd, om uit handen van de politie te blijven.
En juist die extra daad zorgt voor een ten laste legging van 'gekwalificeerde doodslag' waarvoor dezelfde straf kon worden geëist als bij moord. Maar moord zou veel lastiger te bewijzen zijn geweest. F. had de verkrachting gemeld tijdens de politieverhoren, maar wist zich er tijdens de zitting maar weinig meer van te herinneren. Er zijn ook geen sporen gevonden, die de verkrachting bewijzen. Daarom vond de advocaat een straf van 10 tot 12 jaar alleen voor 'kale doodslag' op zijn plaats.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl