Jaaroverzicht 2010 Q-koorts op Drentse bedrijven

JAAROVERZICHT - Op de besmette bedrijven met Q-koorts mocht sinds 15 juli weer gefokt worden. Dat heeft het ministerie van Landbouw bekend gemaakt.
Aanvankelijk werd besloten dat alleen Q-koortsvrije bedrijven mochten fokken. Ook werd voor deze bedrijven het aanvoerverbod opgeheven. Het ministerie wilde eerst nog de besmette bedrijven een maand langer op slot doen, maar de Tweede Kamer vond dat niet nodig.
Volgens het ministerie zal de Q-koortsbacterie nooit helemaal uit Nederland verdwijnen, maar is de belangrijkste besmettingsbron van de veeziekte weggenomen. In Drenthe waren vier besmette bedrijven. Bij geitenfokker Chris Stokkers in Hoogersmilde gaat de vlag nog niet uit, want het fokverbod voor de destijds overgebleven dieren blijft nog steeds bestaan.
In Drenthe werden maandag 4 januari de eerste geiten geruimd. Bij geitenhouder Stokkers in Hoogersmilde heerstet oen Q-koorts. Ook niet besmette drachtige dieren werden geruimd. Onder leiding van een dierenarts van de Voedsel- en Waren Autoriteit zijn toen 151 drachtige dieren gedood en afgevoerd. In de strijd tegen de Q­koorts werden in totaal zeker 35 duizend drachtige dieren gedood op minstens 61 boerderijen, waaronder drie bedrijven in Hoogersmilde. Ook een bedrijf in Een-West bleek besmet.
Van de 2100 geiten van de familie Hoefnagel zijn er 1400 afgemaakt. In het dorp hingen vlaggen halfstok en er waren spandoeken opgehangen. Naast het bedrijf in Hoogersmilde werden die maandag ook ruim 200 drachtige geiten van geitenfokker Fokkema in Een-West geruimd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl