Jaaroverzicht 2010 Sneeuwwinter 2009-2010

JAAROVERZICHT - De winter van 2009/2010 is sinds lange tijd weer eens een echte winter. Het gaat de boeken in als een bijzondere sneeuwwinter.
Was november nog opvallend warm, vanaf 17 december 2009 zaten we in de sneeuw. Die sneeuw leverde vele mooie tv-reportages en ruim 1100 vaak schitterende foto's opgeleverd.
De afgelopen winter is door het KNMI uitgeroepen tot de koudste sinds 1996. Ook wat sneeuwval betreft, springt 2010 er uit. met een gemiddelde temperatuur van 1,1 graden de koudste in veertien jaar. Gemiddeld over het land kwamen 41 sneeuwdagen voor en in het noordoosten lag er zelfs op 55 dagen een sneeuwdek. Deze situatie had zich de laatste dertig jaar niet meer voorgedaan. Er werden 55 vorstdagen geteld, dagen waarop de minimumtemperatuur lager is dan 0 graden Celsius.
De winter heeft natuurlijk zo zijn nadelen al gehad. Tientallen auto's gleden van de weg, soms zelfs met dodelijk afloop, zoals op 8 januari op de A37. Op 9 januari kondigde de KNMI zelfs voor Noord-Nederland een waaralarm af. De NS liet die nacht in Noord-Nederland treinen zonder passagiers rijden. Door deze actie bleven de wissels in beweging en kwamen ze niet vol met stuifsneeuw te zitten. Dienstregelingen van NS en busbedrijven werden een aantal malen flink ontregeld. In Emmen stortte door het gewicht van de sneeuw een tuinbouwkas in.
Maar verder was het vooral veel lol en sportief plezier. In Norg mochten kinderen sneeuwbalgooien ipv zwemles te volgen. Zo'n 330 schoolkinderen in Ruinen doen mee aan het Runder Kampioenschap sneeuwpoppen maken. En je kon skiën achter een tractor, langlaufen of kitesurfen in de Drentse sneeuw. Rob Hadders uit Groningen won 20 december de marathon in Veenoord en ook Bovensmilde had een marathon. En op het Zuidlaardermeer kon 10 februari 2010 het Nederlands kampioenschap worden gehouden met Jorrit Bergsma uit Oldeboorn en Maria Sterk uit Hallum als winnaars.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl