Jaaroverzicht 2010 Doorstart Kip Caravans

HOOGEVEEN - Caravanbouwer Kip Nederland uit Hoogeveen ging 28 september 2010 failliet, maar is op 2 november alsnog gered.
Het 76 jaar oude bedrijf zag geen andere uitweg omdat het de herfinanciering van de onderneming niet rond heeft kunnen krijgen in de 'aanhoudende moeilijke markt'' voor caravans. Na een faillissement en doorstart in 2007 zette Kip aanvankelijk per jaar nog voor ruim 10 miljoen euro om. Vanaf juni 2009 maakte Kip Caravans gedurende drie maanden gebruik van deeltijd WW. Voor de volgende drie maanden waren er voldoende orders.
In de weken na het uitspreken van het faillissement toonden zes tot acht partijen serieuze interesse voor een doorstart. Curator Jeroen Reiziger sprak uiteindelijk nog met drie. Zo'n 40 werknemers van KIP-caravans in Hoogeveen verzamelden zich 19 oktober bij het gemeentehuis in die plaats toen het spannend werd. Ze wilden druk uitoefenen op het gemeentebestuur om de grond en gebouwen te verkopen aan een nieuwe eigenaar.
Het bedrijf Boedelbak uit Hoofddorp, dat aanhangwagens verhuurd, meldde zich al snel na het uitspreken van het faillissement voor Kip. Boedelbak bereikte een akkoord bereikt met de gemeente Hoogeveen voor de overname van grond en gebouwen voor 1,5 miljoen euro. Boedelbak bereikte ook een akkoord met de curator over de overname van de rest van het bedrijf. Alleen de overname van de merkrechten kon de curator aanvankelijk niet nakomen en dus leek de overname door Boedelbak eind oktober alsnog te stranden.
De Friese investeringsmaatschappij PPF had met de NOM die merkrechten van Kip, Avento, Chateau, Home Star en Beijerlanden en schermde met een kandidaat voor de overname. Dat leidde tot een patstelling tussen de twee geïnteresseerde partijen. Op 2 november deed de curator PPF een nieuw bod op de merkrechten in de wetenschap dat de NOM bereid was aan een deal met Boedelbak mee te werken. PPF ging nu wel akkoord. En dat maakte de weg vrij voor een overname door Boedelbak, waarmee in totaal 2,8 miljoen euro is gemoeid. Ongeveer 40 van de 62 werknemers kunnen volgen de curator hun baan behouden. De Kip Caravan
Club reageerde enthousiast op de doorstart.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl