Jaaroverzicht 2010 herdenking bevrijding van Drenthe

JAAROVERZICHT - Ongeveer 150 authentieke militaire voertuigen, die ook in Drenthe te zien waren tijdens de bevrijding 65 jaar geleden, reden op 10 april 2010 langs Beilen, Westerbork, Zuidveld, Rolde, Assen, Vries en Eelde.
De tocht eindigde een dag later op de Vismarkt in Groningen.
De Liberty Tour 2010 is 10 en 11 april 2010 onder grote belangstelling door Drenthe getrokken van Balkbrug naar Assen op zaterdag, en van Assen naar Groningen op zondag.
De stoet van 130 voertuigen kwam zaterdag voor de middag aan in een feestend Beilen. Burgemeester Jan Broertjes sprak de 'bevrijders' toe. Het enthousiasme van het in grote getale toegestroomde publiek was de gele dag groot. Duizenden mensen stonden rijen dik langs de route, die de voertuigen van Keep them Rolling op hun bevrijdingstocht aflegden. Overal hingen vlaggen uit en werden 'de bevrijders' toegejuicht. En oudere mensen, die de bevrijding in 1945 hebben meegemaakt, stonden met tranen in de ogen het schouwspel te volgen en vertelden hun verhalen van toen. Sommige 'bevrijders' werden zelfs gezoend.
Het dorp Westerbork was zaterdag geheel in de sfeer van 1945. Op de Brink werden - zoals op meer plekken lang de route - allerlei activiteiten ontplooid. Historische vliegtuigen gaven een show. Bij het monument naast de kerk van Westerbork werd een herdenkingsplechtigheid gehouden in het bijzijn van de Franse SAS veteranen. Burgemeester Jan Broertjes voerde daar ook het woord. Vervolgens werd de verovering van de brug over het Oranjekanaal bij Zuidveld in het bijzijn van - naar schatting - 2000 toeschouwers nagespeeld. Deze brug stond symbool voor de strijd van Fransen en Canadezen om de bruggen over het Oranjekanaal. En kwamen daar ook historische vliegtuigen over en er sprongen parachutisten uit een oude Dakota DC3. Natuurlijk wonnen de geallieerden met steun van de para's het 'gevecht'. De brug werd door de colonne gepasseerd om weg naar Rolde en de verdiende stamppot. Via Assen werd de dag afgesloten in het kamp bij de Baggelhuizerplas.
Zondag werd gereden vanaf Assen, via Vries, Eelde, Paterswolde naar Groningen. In Vries werden bloemen gelegd bij een monument. In een korte kerkdienst in de Dorpskerk in Vries besprak dominee Jan Hermes het oorlogsverleden van Vries. De dominee vond dat dit 65 jaar na de oorlog bespreekbaar moet zijn. Hij wil dat mensen die foute keuzes hebben gemaakt in de oorlog weer verder kunnen. Hij vroeg de anderen dit te vergeven. In Eelde was vervolgens een feestelijk ontvangst in het centrum. Op de Paterswoldseweg werd de tekst van het na-oorlogse liedje 'Trees heeft een Canadees' uitgespeeld. Een nieuwe Trees vloog er enthousiast om de nek van een van de langsrijdende bevrijders. Op de Vismarkt in Groningen waren alle voertuigen zondagmiddag nog te bezichtigen. Ook daar waren diverse demonstraties.
Het monument voor omgekomen Franse para's in Spier is sinds vrijdagmiddag 9 april na 65 jaar eindelijk compleet. Het monument vermeldde alleen de naam van de Fransman Simon. Deze Fransman overleed in het ziekenhuis in Hoogeveen aan zijn verwondingen. De tweede Fransman Campan overleed in Spier, maar werd begraven op de Franse begraafplaats in Kapelle Biezelinge. Om onbekende redenen werd hij nooit op het monument vermeld. Na 65 jaar is dat nu rechtgezet. De onthulling werd gedaan door de broer van de gesneuvelde Franse para. Ook werd een bezoek gebracht aan het kruis langs de A28 bij Spier dat herinnert aan de moord op 21 inwoners van het buurtschap Toldijk/Wijsterseweg.
Het begin van Operatie Amherst werd op donderdag 8 april plechtig herdacht bij het monument voor de Franse parachutisten in Assen. Onder grote belangstelling werden kransen gelegd, toespraken gehouden en de namen voorgelezen van de Franse 33 para's die in Assen en omgeving zijn omgekomen. Bij de bijeenkomst was de Franse ambassadeur Jean-Fracois Blarel, gedeputeerde Anneke Haarsma, burgemeester Sicko Heldoorn van Assen en burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf aanwezig. Aansluitend verzorgde de organisatie Keep them Rolling met een kleine 40 authentieke legervoertuigen een defilé door de binnenstad van Assen en langs de Franse veteranen op de kop van de Vaart..

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl