Draka moet deze maand kiezen

ef93d8d1f4a2df26c125780d00391946_wpicture1_1.jpg
ef93d8d1f4a2df26c125780d00391946_wpicture1_1.jpg
EMMEN - Voor de werknemers van het bedrijf Draka in Emmen wordt januari een spannende maand. Er woedt sinds november een overnamestrijd.
Voor 26 januari is een aandeelhoudersvergadering uitgeschreven waarin het management zijn voorkeur voor het bod van het Italiaanse Prysmian toelicht. De top van Draka in Amsterdam heeft inmiddels overeenstemming bereikt met Prysmian.
Het Chinese Tianjin Xinmao schudde vervolgens op 22 november de financiële wereld op met een bod ter waarde van ongeveer 1 miljard euro op Draka. Cruciaal bij het nu te nemen besluit wordt de rol van Draka's grootaandeelhouder Flint (familie Fentener van Vlissingen) akkoord gaat. Flint heeft bijna de helft van de aandelen in handen. En er heeft zich eind december nog een derde speler zich in de strijd geworpen om de Nederlandse kabelaar. Het hedgefonds Centaurus heeft een belang van 5,21 procent genomen.
Het Chinese Xinmao denkt eind deze maand te beschikken over voldoende financiering voor een bod van 20,50 euro per aandeel, maar nog niet de noodzakelijke toestemming van de Chinese overheid te hebben. Xinmao moet goedkeuring krijgen van drie Chinese instanties: de Nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie, het ministerie van Handel en het staatsagentschap voor buitenlandse valuta- en kapitaaltransacties.
Gevoelig punt in de overnamestrijd is de vraag of Xinmao direct, of indirect steun krijgt van de Chinese staat. Xinmao wordt geleid door een voormalige kolonel van het Rode Leger, Du Kerong, die het bedrijf vanaf 1992 heeft opgebouwd. Volgens minister Maxime Verhagen is geen sprake van oneerlijke concurrentie. De China Minsheng Bank, waar Xinmao de noodzakelijke financiering regelt, is volgens hem niet in handen van staatsbedrijven.
Sommige Europese landen en de verantwoordelijke Europese Commissaris vinden dat de EU een dam moet opwerpen tegen Chinese multinationals en Chinese banken die steeds meer geld in Europa pompen, en daarmee niet alleen Westerse know-how en technologie verwerven maar ook steeds meer industriële zeggenschap krijgen. De Chinese investeringen in Europa zijn het afgelopen jaar meer dan vervijfvoudigd
Aandeelhouder Centaurus adviseert om de Chinezen meer tijd te gunnen zodat zij hun bod beter kunnen uitwerken. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt de aandeelhoudersvergadering te vroeg. Het Chinese bod van 20,50 euro is beduidend hoger dan de 17,20 euro van het Italiaanse Prysmian. Het komt neer om een totaalwaarde van één miljard euro. Xinmao heeft de intentie om vóór 14 februari 2011 een officieel bod goedkeuring voor te leggen aan de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM).
De Hollandsche Draad- en Kabelfabriek, kortweg Draka, is in grootte het derde Europese kabelbedrijf; het is vooral gespecialiseerd in lucht- en ruimtevaarttechnologie. Emmen is een van de weinige plaatsen in ons land waar Draka-kabels worden gemaakt. De fabriek werd in 1970 in Emmen gevestigd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl