Tichelaar: samenwerking noordelijke provincies moet serieuzer

ASSEN - De samenwerking tussen de noordelijke drie provincies moet beter. Dat vindt Commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar.
In zijn nieuwjaarstoespraak pleitte hij dinsdagmiddag voor een aanpassing van de wijze waarop nu wordt samengewerkt binnen het samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Hij pleitte voor delen in plaats van de huidige 'egeltjesvrijage'.
De SNN werd in 1992 om financiële redenen opgericht. Zo kon Noord-Nederland meer Rijks- en Europees geld binnenhalen, dat ook via SNN wordt verdeeld. Maar Tichelaar wil toe naar wat hij noemde 'een verbintenis op huwelijkse voorwaarden'. De provincies moeten van hem beter uitspreken wat ze inhoudelijk over bepaalde dossiers aan elkaar hebben, zodat ook burgers en bedrijven weten waar ze aan toe zijn. En dat soort afspraken zou je wat hem betreft ook met Zeeland of Limburg kunnen maken. Tichelaar wil in het Noorden toe naar 'een serieuze verkering', maar voelt niets voor een nieuwe discussie over een fusie van de drie provincies tot een noordelijk landsdeel. Dat noemde de Commissaris een 'beladen en leeg begrip'.
Kabinet
Het gevoel dat de noordelijke provincies elkaar hard nodig hebben wordt bij PvdA-er Tichelaar ook gevoed door zijn visie op het huidige kabinet. "Ieder land krijgt de regering die het verdient. Van dit kabinet verwacht ik aan noordelijk regionaal beleid niet bijster veel." Volgens Tichelaar mogen de provincies het regionaal beleid zelf doen. "Maar hoe je aan Rijksgeld komt, mag Joost weten. Later deze maand worden de spelregels uitgelegd."
Verkiezingen
Tichelaar riep verder de Drents burgers op bij de Statenverkiezingen op 2 maart vooral te letten op zaken die hun woon- en werkomgeving aangaan. "laat de verkiezingen in vredesnaam gaan over het bestuur van dit gewest en niet verworden tot een tussentijdse opiniepeiling over het kabinet Rutte of een glijbaan naar de Eerste Kamer." Op de druk bezochte receptie presenteerden de lijsttrekkers zich, behoudens die van de SGP en de PVV. De kandidatenlijst voor Drenthe van de PVV wordt later deze week officieel bekend en de PVV boycot bovendien nieuwjaarsrecepties.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl