Opnieuw daling passagiers 'Eelde'

EELDE - Het aantal passagiers op Groningen Airport Eelde is voor het tweede achtereenvolgende jaar gedaald. In 2010 verminderde het aantal met 8 procent naar 154.
000. In 2009 had de luchthaven nog 168.000 passagiers en in 2008 steeg het aantal nog naar 191.000. In twee jaar dus bijna 20 procent minder.
Toch is de directie niet ontevreden. Het financieel tekort voor de luchthaven kwam ondanks de daling van het aantal vluchten (2 %) en het aantal passagiers het afgelopen jaar uit op 430.000 euro. En dat is opnieuw lager dan in 2009 (tekort 505.000). Maar een lager tekort is zonder de financiële voordelen van een baanverlenging, volgens de directie, niet haalbaar. De rek is er uit met het blijven besparen op bijvoorbeeld onderhoud.
Een besluit van de Raad van State over die baanverlenging komt voor dit nieuwe vakantie- en vliegseizoen hoe dan ook te laat. Er is ook nog geen zittingsdatum. Pas in het najaar kan - bij een positief besluit - met de aanleg begonnen worden, zodat financiële voordelen pas over het jaar 2012 te verwachten zijn.
Het is vooral de kredietcrisis die zorgt voor minder chartervluchten. Maar ook boeken mensen minder via reisbureaus en veel meer rechtstreeks en goedkoop bij luchtvaartmaatschappijen. Maar voor die vol geboekte lijnvliegtuigen is de baan van Eelde nu nog tekort, waar bijvoorbeeld Eindhoven in dit nieuwe segment van de markt de winst pakt.
In 2011 zijn er vanaf Eelde twee chartervluchten minder, maar dat wordt gecompenseerd. De belangrijkste vernieuwing is de komst van de Turkse luchtvaartmaatschappij Corendon Airlines, met een non-stop vlucht naar Antalya en de start van Transavia met een lijndienst tweemaal per week via Eindhoven naar Malaga.
De luchthave krijgt weer een lijndienst met Londen. Ondernemer André van Amerongen uit de stad Groningen wil vanaf het voorjaar met zijn nieuwe Groninger Luchtvaart Maatschappij (GLM) dagelijks vliegen naar Londen. De laatste lijndienst op Londen, van de Vlaamse VLM, werd in 2008 gestaakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl