Te veel gif bij teelt van bloembollen

13621fb6d5ed72aac12578110039ac31_wpicture1_1.jpg
13621fb6d5ed72aac12578110039ac31_wpicture1_1.jpg
ASSEN - Wetenschappers waarschuwen in het tv-programma Zembla dat er te veel risico's worden genomen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt.
Drentse bollentelers spelen zaterdag een rol in dit programma.
Uit onderzoek van Zembla blijkt dat er bij de teelt van bloembollen erg veel gif wordt gebruikt. De Nederlandse vereniging van Toxicologen pleit voor een grootschalig gezondheidsonderzoek voor omwonenden. Volgens wetenschappers is de toelating en risicobeoordeling van bestrijdingsmiddelen achterhaald en bieden de huidige normen een schijnzekerheid.
Hans van der Heijden uit het Drentse Vledder is één van de grootste leliekwekers van ons land. Per jaar verkoopt hij meer dan 25 miljoen bollen. Hij legt uit dat de bloembol niet zonder bestrijdingsmiddelen kan. Van der Heijden: ?Als we dat niet zouden doen, dan zouden ze verrotten. We hebben net zolang doorgekruist en veredeld, dat we steeds zwakkere planten maken. De hele samenleving wil graag een mooie bos bloemen en daarvoor hebben we veel beschermingsmiddelen nodig.?
De aflevering van Zembla is zaterdagavond om 22.35 uur op Nederland 2.
(Foto: Zembla.nl)

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.