Flatbewoners Meppel slachtoffer koolmonoxide

MEPPEL - In flats van corporatie Woonconcept in Meppel kwam rond de jaarwisseling 2010-2011 tot tweemaal toe koolmonoxide vrij.
Bij de eerste keer, op eerste kerstdag, kwamen daardoor twee mensen om het leven.
De twee slachtoffers, een 19-jarige vrouw en haar 23-jarige vriend uit het Groningse Doezum, waren met kerst op bezoek bij de moeder van de man. Een dodelijke concentratie van het reukloze koolmonoxide drong het appartement en het appartement van de buren binnen. De buren waren op vakantie.
De politie liet vijf woningen ontruimen en vier bewoners werden uit voorzorg naar het ziekenhuis overgebracht om zich te laten onderzoeken. Woonconcept controleerde direct alle CV-ketels in het complex. De controles werden uitgevoerd onder toezicht van onafhankelijke inspecteurs. Zij constateerden geen fouten of gebreken.
Tweede melding
Maar op 3 januari werd niettemin opnieuw koolmonoxide aangetroffen in een appartementencomplex. Zes appartementen aan de Piersonstraat, grenzend aan de Thorbeckelaan, werden uit voorzorg ontruimd nadat een koolmonoxidemelder was afgegaan. Uit een meting bleek het te gaan om een lage concentratie. Van levensgevaar was geen sprake.
Meters
Volgens Woonconcept functioneerden de beschikbaar gestelde meters goed. De koolmonoxidemelders zijn vervolgens niet aan te slepen. Op 7 januari ging weer een melder af in de flat waar ook de doden zijn gevallen. De flat werd niet ontruimd omdat metingen van de brandweer uitwezen dat het in de flat veilig was.
Waarschuwing
De voorvallen gebeurden steeds in dezelfde type appartementen, waar anderhalf jaar eerder nieuwe CV-installaties zijn geplaatst. De VROM-inspectie waarschuwde in oktober 2010 voor de gevaren van gezamenlijke rookafvoer bij flats. Als nieuwe HR-verwarmingsketels zónder aanpassingen op zo'n afvoer aangesloten worden kunnen door roest gaten in de buizen ontstaan. Het onderhoud aan de ketels is in handen van Feenstra verwarming. Het bedrijf wil niet reageren.
Marieke Sturkenboom, toxisch deskundige aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt dat corporaties beter moeten toezien op de veiligheid van gaskachels in huurwoningen. Het is niet de eerste keer dat in Drenthe een stel door koolmonoxidevergiftiging om het leven komt. In 1996 stierf een echtpaar uit Emmen en in 2003 vond een echtpaar uit Oosterhesselen de dood door deze vorm van vergiftiging.
Angst
De schrik zit er bij de bewoners flink in. Van drie flats in Meppel worden daarom de CV-ketels vervangen. Bewoners van drie flats in Meppel moeten het tot eind januari stellen zonder CV-verwarming. De vijftig bewoners van de 44 appartementen krijgen zolang een buitendouche en straalkachels. Bewoners kunnen ook in een hotel of recreatiewoning terecht. Van dat aanbod hebben 21 bewoners gebruik gemaakt. Twee bewoners van de koolmonoxide flats in Meppel willen op 2 februari niet terugkeren naar hun appartementen.
Onderzoeken
Corporatie Woonconcept stelt een groot onderzoek in. Hierbij wordt samengewerkt met een team van specialisten. Het Openbaar Ministerie (OM) doet ook onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Het onderzoek gaat nog maanden duren. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) in Assen. 'Het gaat om een complexe zaak.' Het onderzoek richt zich vooral op de vraag of er sprake is van schuld of verwijtbaar handelen. Het OM en de politie willen weten hoe de koolmonoxide kon vrijkomen.
Districtschef
Districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe dacht de oorzaak van het overlijden direct al te weten en suggereerde op haar twitteraccount dat het 'vast' zou gaan om huiselijk geweld. Ze is vervolgens op non-actief gesteld en er loopt een intern tuchtrechtelijk onderzoek naar het handelen van de districtschef, omdat ook volgens de bonden van politiemensen professioneel gedrag verwacht mag worden. Zij moeten zich dus bewust zijn wat ze twitteren, zeker als er een relatie is met het werk. Eind augustus 2010 werd Dijksman al door korpsbeheerder Sicko Heldoorn op de vingers getikt, nadat ze de PVV op twitter 'fascistisch' had genoemd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl