Middeleeuwse waterput gevonden bij Drents Museum

ASSEN - Bij de bouwwerkzaamheden van het Drents Museum in Assen is een restant gevonden van een middeleeuwse waterput.
De put hangt volgens de provincie ongetwijfeld samen met het klooster dat op die plek rond het midden van de 13e eeuw is gesticht.
Provinciaal archeoloog Wijnand van der Sanden gaat met een team van amateurarcheologen van de Stichting Archeologie en Monument (SAM) een opgraving doen. De archeologen zullen vanaf donderdag nagaan of er nog andere archeologische sporen herkenbaar zijn.
De eerste vondsten (houten balken en stenen) kunnen niet blijven liggen, omdat er gewerkt wordt aan een ondergrondse verbinding tussen een nieuwe tentoonstellingsvleugel en het oude museum. Die werkzaamheden zijn voorlopig even stilgelegd om het onderzoek naar behoren uit te kunnen voeren. Na het onderzoek wordt duidelijk wat er met de overblijfselen van de put gebeurt.
In 1259 ruilden de Graaf van Bentheim en het Cisterciënzer klooster 'Maria in Campis' hun kavels grond, waardoor het klooster van Ane verplaatst kon worden naar Witten. Rond dit klooster ontstond in de loop der eeuwen de stad Assen. Het klooster te Assen was één van de ruim 650 Cisterciënzer kloosters die behoorden tot het moederklooster te Cîteaux in Frankrijk.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.