Vertraging wederopbouw Haiti

ASSEN - Woensdag is het een jaar geleden dat Haïti werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter.
Volgens de autoriteiten in het Caribische land eiste de beving zeker 230.000 levens.
De actie 'Drenthe helpt Haiti' leverde - op Drentse schaal - een prachtig resultaat op. Landelijk werd 111 miljoen euro opgehaald, maar dat geld is lang niet altijd goed terecht gekomen. Dat blijkt uit een rondgang van collega Bert van Slooten van de NOS langs alle organisaties die hebben meegedaan aan de actie.
Van Slooten geeft als redenen corruptie, slecht bestuur en hulporganisaties die elkaar in de weg zitten. Van de 111 miljoen euro is er 60 miljoen euro besteed aan wederopbouw, personeels- en transportkosten. Minimaal 30 miljoen euro ligt nog op de plank, in afwachting van het moment dat de wederopbouw echt van start gaat.
Het proces wordt ernstig vertraagd door moeilijke omstandigheden, waaronder orkaan Tomas, de cholera-epidemie en problemen met autoriteiten. Al met al leven volgens de organisaties nog steeds 800.000 tot een miljoen mensen noodgedwongen in tenten of onder zeildoeken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl