Swierstra tornt niet aan bestedingen

ASSEN - Gedeputeerde Sipke Swierstra (VVD) voelt er niets voor om veel sleutelen aan de aanbestedingen in het openbaar vervoer.
Hij wil alleen kijken of de concessie langer kan worden dan 6 jaar, omdat nieuwe bussen veel te snel afgeschreven worden.
De PvdA wil om die reden naar een concessie voor 12 jaar en wil bussen onderbrengen in een BV. En het personeel moet in een arbeidspool, omdat er nog te veel mensen bij een wisseling van busbedrijf op straat komen te staan. Swierstra wijst het PvdA-voorstel af, omdat dan nog steeds werknemers van arbeidsplek moeten kunnen wisselen. Volgens Swierstra moet je samen met bonden en werkgevers zorgen voor voldoende scholing en hebben werknemers ook zelf de verantwoordelijkheid om flexibel te zijn op de arbeidsmarkt.
De gedeputeerde benadrukte in een commissievergadering ook de voordelen van de aanbesteding: 25 procent meer reizigers; hogere opbrengsten, een betere dienstverlening, meer tevreden reizigers en 100 extra arbeidsplaatsen. De titel 'Stop de aanbestedingen' op een FNV-brochure met daarin alles wat mis gaat, is dan ook slecht gevallen. 'Dankzij de aanbestedingen is een negatieve spiraal doorbroken.' En dat landelijk de vier grote steden nog steeds worden vrijgesteld van de verplichting hun bus- en tramvervoer openbaar aan te besteden begrijpt Swierstra totaal niet, want daar zijn de problemen juist het grootst..

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl