'Statenverkiezingen cruciaal voor nieuw kabinet'

6e36a792fc638a9dc12578180045fe78_wpicture1_1.jpg
6e36a792fc638a9dc12578180045fe78_wpicture1_1.jpg
PATERSWOLDE - De vorming van het gedoogkabinet Rutte/Verhagen is uniek, maar hoogleraar Hans Engels uit Paterswolde betwijfelt of het een lang leven zal hebben.
Volgens Engels is het voor het nieuwe kabinet cruciaal, dat het volgend jaar zomer na de verkiezingen voor Provinciale Staten de meerderheid krijgt in de Eerste Kamer.
Engels, die voor D66 in de Eerste Kamer zit, denkt dat dit nog lang niet zeker is. Er wordt wel gerekend op forse winst van de PVV, maar daar staat volgens hem tegenover dan VVD en CDA wellicht verliezen. Woensdagavond werden de onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zijn het eens over een regeer- en een gedoogaccoord. Die vormen de basis voor het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogd zal worden door de PVV.
Volgen Engels is een minderheidskabinet uniek voor ons land. 'Je zou het ook een meerderheidskabinet kunnen noemen, waarbij één partij geen ministers levert. De meerderheid is dermate dun dat dit een enorme druk legt op fractiediscpline. Dan wordt dus de inhoud van debatten armoedig.'
De nog niet openbare inhoud van de accoorden wordt woensdag voorgelegd aan de eigen fracties. Vooral het CDA-congres is zaterdag van groot belang, omdat de vorming van het kabinet CDA-ers in het hele land verdeeld. Engels durft niet langer te voorspellen hoe dat zaterdag afloopt. Lang had hij het idee dat op basis van de CDA-cultuur het congres de leiders wel zal volgen. Maar nu is er wel heel veel gebeurd, zodat er volgens Engels een lange hete congresdag te verwachten is.
Tichelaar
Commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar laat weten dat hij niet verwacht dat er door de achterban van de partijen nog veel gewijzigd wordt in de plannen. 'Want dat zal leiden tot een breuk.' Tichelaar was als PvdA-voorman bij de onderhandelingen van het vorige kabinet. 'Je hebt een mandaat gegeven.' Tichelaar gelooft er niets van dat de CDA-achterban nog moeilijk gaat doen. 'De meerderheid schaart zich achter het resultaat.' Tichelaar voorspelt dat binnen veertien dagen het nieuwe kabinet op het bordes staat bij de Koningin.
(foto NOS)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl