Verkiezingsdatum nog onbekend

5591cb434287085fc125781b00605cd3_wpicture1_1.jpg
5591cb434287085fc125781b00605cd3_wpicture1_1.jpg
ASSEN - Bijna de helft van de inwoners van Drenthe heeft geen idee wanneer de Statenverkiezingen worden gehouden.
Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de provincie Drenthe onder 1200 personen, die in Drenthe een vast onderzoekspanel vormen. De uitkomsten worden representatief voor Drenthe genoemd.
De datum 2 maart is bij één op de vijf voornamelijk oudere personen bekend. Van de ondervraagden die mogen stemmen geeft 70% aan zeker te gaan stemmen. Van de groep twijfelaars en niet-stemmers geeft 65% aan dat zij eerder zou stemmen als zij overtuigd is van het nut van Provinciale Staten. Van deze groep geeft 65% aan dat zij eerder zou stemmen als zij overtuigd is van het nut van Provinciale Staten, er is dus een imago-probleem.
Een kwart twijfelt en vijf procent gaat niet stemmen. De genoten opleiding speelt daarbij geen rol. Bijna driekwart van de lager opgeleiden gaan zeker stemmen (72%). Het percentage hoger opgeleiden, dat zeker gaat stemmen ligt hier iets onder. De provincie gebruikt de uitkomsten om de twijfelaars en niet-stemmers te verleiden om toch de gang naar de stembus te maken. Bijna de helft van de Drentse twijfelaars en niet-stemmers (44%) zou eerder gaan stemmen als er een persoon op de lijst staat die hem of haar aanspreekt.
Politieke partijen moeten hun standpunten duidelijker maken om de opkomst te bevorderen, zo blijkt uit onderzoek. Van de respondenten die niet gaan stemmen of die twijfelen, zegt tweederde eerder te gaan stemmen als zij beter op de hoogte is van de standpunten van de politieke partijen. De uiteindelijke keuze wordt door het grootse deel van de respondenten niet gebaseerd op enkel de landelijke politiek of enkel de Drentse situatie. Voor een derde is de landelijke politiek toch wel heel belangrijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl