Brommobielen populair in Drenthe

ASSEN - Er rijden in Drenthe steeds meer brommobielen rond. Volgens de Rijks Dienst Wegverkeer (RDW) zijn dat er momenteel 883. Landelijk zijn er rond de 20.
000 van deze auto's, waarvoor geen rijbewijs nodig is.
Een handelaar in De Kiel verkoopt alleen al 150 stuks per jaar. Het CBS verklaart dat op het platteland veel grotere afstanden afgelegd moeten worden. Door het gelijktrekken van de wetgeving binnen de Europese Unie is vanaf 1995 de brommobiel, een Frans fenomeen, ook op Nederlandse wegen toegestaan. De brommobiel lijkt op een auto maar mag niet harder dan 45 kilometer per uur. De bromauto mag op de provinciale weg, maar niet op de snelweg.
De markt was vooral gericht op 55-plussers en gehandicapten. Maar de afgelopen twee jaar is het gebruik door jongeren gestegen met 43 procent. De tieners en ouders beschouwen het voertuig als een goed en veilig alternatief voor de scooter. De RDW meldt dan ook een piek in het aantal geregistreerde brommobielen onder 16- en 17-jarigen.
Veilig Verkeer Nederland district Fryslân vindt dat brommobielen niet thuis horen op een 80 km weg. Het snelheidsverschil met vooral het achteropkomende het andere verkeer zou te groot zijn. Landelijk vielen er vorig jaar drie doden en belandden vijfentwintig gewonden in het ziekenhuis. In Drenthe waren volgens cijfers van de provincie de afgelopen vijf jaar 110 brommobielen bij een ongeval betrokken. Ter vergelijking: het aantal ongevallen met bromfietsen was in diezelfde periode 1500.
De provincie Drenthe en de politie zien desgevraagd de opkomst van de brommobiel niet als een probleem, al moet de politie er wel eens eentje van de snelweg halen. Veilig Verkeer Nederland district Drenthe wacht een landelijk standpunt af en wil niet op de kritiek van de Friese zusterorganisatie reageren..

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl