Onenigheid in Staten over energiebedrijf

ASSEN - Provinciale Staten richten een Drentse Energie Organisatie op. Het wordt een zelfstandige organisatie van deskundigen.
Die moet er voor zorgen dat duurzame energie-projecten alsnog van de grond komen, nu de markt (zoals banken) het laat afweten.
Het gebeurt niet vaak dat een gedeputeerde tegenover een zaal vol onthutste statenleden zit. Twee jaar hadden statenleden in een werkgroep gewerkt aan het idee van PvdA en GroenLinks om een zelfstandige Drentse Energie Organisatie (DEO) op te zetten. Ook de NOM en de gemeenten Hoogeveen, Meppel, Assen en Tynaarlo zijn bij de voorbereiding betrokken. De deskundige club, mogelijk een BV, moet zorgen dat tal van projecten op het terrein van duurzame energie wél van de grond komen, nu onder andere banken het laten afweten.
Tot verbijstering van de enthousiaste en trotse statenleden blies VVD-gedeputeerde Tanja Klip hun mooie plan woensdag in een commissievergadering van tafel: teveel risico's bij garantstellingen, 10 miljoen euro is een te groot startkapitaal en de doelen kunnen ook zonder een nieuwe organisatie gehaald worden. Provinciale Staten reageerden verbijsterd en laten het er niet bij zitten. Alle fracties, uitgezonderd de ChristenUnie, stemmen op 9 februari tijdens de statenvergadering gewoon in met de oprichting van de Drentse Energie Organisatie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl