Spoeddebat over vastgebonden gehandicapte

ANNEN - De Tweede Kamer houdt binnenkort op verzoek van PvdA-kamerlid Agnes Wolbert uit Annen een spoeddebat over een 18-jarige bewoner van 's Heeren Loo in Ermelo, een instelling voor verstandelijk gehandicapten.
Ze wil het debat naar aanleiding van een uitzending van Uitgesproken, dinsdagavond.
Het EO-tv-programma stelt dat de jongen, Brandon, al drie jaar niet meer in de buitenlucht is geweest en elke dag met een tuigje en een riem aan de muur wordt geketend. Zijn kamer zou veel weg hebben van een isoleercel. Wanneer het debat plaatsvindt, is nog niet bekend. Volgens Wolbert is het vastzetten van de jongen onaanvaardbaar.
De beelden riepen herinneringen op aan Jolanda Venema. Ze was een verstandelijk gehandicapte vrouw, die in 1988 in de publiciteit kwam toen haar ouders foto's van haar openbaar maakten. Het betrof foto's waarop Jolanda in het Hendrik van Boeijenoord in Assen naakt met een touw was vastgebonden aan de muur.
De zaak kreeg veel aandacht en bracht in Nederland een debat over de kwaliteit van de gehandicaptenzorg op gang. Het duurde nog zeker een half jaar voordat er extra geld kwam voor Venema en voordat dus ook haar leefsituatie verbeterd werd; tot die tijd bleef zij op haar vertrouwde plekje, aan het touw, bij de muur.
De ouders van de inmiddels overleden Jolanda Venema vinden het schandalig dat in 2011 nog gehandicapten worden vastgeketend. De zaak in Ermelo grijpt Dick en Tiny Venema flink aan. Zorginstelling Van Boeijen wil niet reageren op de situatie in Ermelo, de directie zegt de details niet te kennen en wil bovendien niet praten over individuele gevallen.
(foto 1 Brandon, foto 2 ouders Jolanda Venema)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl