Herinrichting Dwingelderveld gestart

PROVINCIE - Dwingelderveld - Na jarenlange voorbereiding is maandag de herinrichting van het Dwingelderveld begonnen. Doel is het gebied in oude luister te herstellen.
Als dát lukt, is het Dwingelderveld over tien jaar weer één groot nat heidegebied. Gedeputeerde Rein Munniksma krijgt de eer om de eerste grond te verplaatsen.
Het Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Toch bestaat het natuurgebied voor een groot deel uit bos en een deel landbouwgebied. Dat laatste gaat veranderen, de landbouwgrond moet -net zoals honderd jaar geleden- weer heide worden. Sloten worden gedempt en er wordt een vijf kilometer lange geluidswal aangelegd. Die gaat gaat ervoor zorgen dat het gebied stiller wordt, maar ook dat het water in het gebied beter blijft staan. Want heide heeft veel vocht nodig..
Het totale project gaat ongeveer dertien miljoen euro kosten. Dat geld bestaat grotendeels uit Europese subsidies. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in 2013 klaar. Dan ligt hier een vlonderbrug en een rolstoelvriendelijk pad, waardoor iedereen van het gebied kan genieten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl