Oliewinning in Drenthe weer in werking

SCHOONEBEEK - De Schoonebeekse olie komt opieuw weer uit de grond. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken zette maandagmiddag om tien over half zes de oliewinning in Drenthe weer in werking.
De aardoliewinning die in 1996 stopte omdat het niet meer economisch redabel te winnen was, is nu dankzij nieuwe slimme technieken èn de hogere olieprijs wèl winstgevend uit de bodem te halen.
120 miljoen vaten olie wil de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de komende 25 jaar rond Schoonebeek uit de bodem halen. In één vat zit 159 liter. Genoeg om 25 jaar lang alle auto's in het noorden op benzine en diesel te laten rijden. Waarom kan er nu wel, wat in 1996 niet meer mogelijk was? De hoge olieprijs is één. Nieuwe technieken gaven de doorslag.
Vroeger werden er loodrecht in het Schoonebeker olieveld putten geboord, waarna ja-knikkers zoveel mogelijk aardolie oppompten in de buurt van de boorputten. Daardoor kon niet alle, van nature dikke en stroperige, Schoonebeker aardolie gewonnen worden. Nu kan er schuin geboord worden waardoor via meerdere boringen het hele olieveld bereikt kan worden. Via andere nieuwe boorgaten wordt er stoom in het olieveld gepompt, waardoor de dikke Schoonebeker olie vloeibaarder wordt. Ten slotte zorgen hoog rendements pompen aan de oppervlake -veel sterker dan de oude ja-knikkers- dat de olie naar boven komt.
Europa heeft twaalf procent van alle aardolie in de wereld in de bodem zitten, waarvan een redelijk deel in Nederland en een aanzienlijk deel in de Noordzee.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.