Oud-gedeputeerde Gerard Londo overleden

EMMEN - Oud-burgemeester van Westerbork en oud-gedeputeerde Gerard Londo is maandagnacht overleden in zijn woonplaats Emmen. Londo is 98 jaar geworden.
De PvdA-er werd in 1952 burgemeester van Westerbork. Hij trad eind jaren '50 nog enige tijd op als waarnemend burgemeester in Sleen, omdat burgemeester Van Royen ontslagen was. En in 1963 werd hij gedeputeerde in Drenthe tot 1978; in de laatste jaren als plaatsvervangend commissaris van de Koningin. Als gedeputeerde kreeg hij in 1977 te maken met een actiecomité dat voorkwam dat Noord-Drenthe bij Groningen werd gevoegd.
Londo-normen
Zijn naam is ook verbonden aan de Londo-normen. Die beschreven tot in detail op hoeveel geld gemeenten recht hadden bij de exploitatie van schoolgebouwen. Hij stelde die op in 1976. Nog elk jaar verschijnt de Londo-jaargids ten ondersteuning van het schoolmanagement in het primair onderwijs. Hij is vanwege zijn verdiensten voor het onderwijs in 1989 onderscheiden met de zelden uitgereikte prijs van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Maar dat was niet zijn eerste onderscheiding.
Oorlogsheld
In mei 1940 raakte hij als reserve eerste luitenant zwaar gewond bij gevechten op de Grebbeberg. Hij verwierf daar een heldenstatus door als commandant onder zwaar vijandelijk artillerievuur via open terreinen contact te houden met de verspreid opgestelde manschappen. Na de oorlog werd hij als luitenant-majoor uitgezonden naar Indië. Hij maakte daar de beide politionele acties mee. Hij kreeg verschillende onderscheidingen, zoals de Bronzen Leeuw en het Bronzen Kruis. Wanneer de uitvaart van Gerard Londo wordt gehouden, is nog niet bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl