Vertraging aardappelexperiment

BUINEN - Het experiment op een aardappelveld in Buinen waarbij sensoren een uitbraak van de aardappelziekte Phytophthora kunnen voorkomen, heeft vertraging opgelopen.
Op het veld waren 150 sensoren geplaatst die voortdurend de luchtvochtigheid en temperatuur in de aardappelplanten registreerden. Aan de hand van die gegevens kan worden bepaald wanneer de kans op een uitbraak van de aardappelziekte groot is en de boer bestrijdingsmiddelen moet gaan inzetten. De sensoren geven de informatie door aan het antennenetwerk van Lofar en die geeft het weer door aan een centrale computer. Doordat de sensoren niet optimaal werkten, kwamen er te weinig gegevens binnen. Het oplossen van de problemen gaat minimaal 100.000 euro kosten. De proef wordt volgend jaar hervat. Lofar: "Leerzaam" Woordvoerder De Geus van Lofar noemt de gemaakte fout bij het doormeten van een aardappelveld bij Buinen vooral erg leerzaam. Lofar wilde met behulp van sensoren het aardappelveld en de planten doormeten en zo gegevens verzamelen om bijvoorbeeld de aardappelziekte Phytophthora tegen te gaan. Door sofwareproblemen is het project mislukt. Volgens de Geus is dat erg jammer, maar hij is blij dat ze nu al tegen de problemen aanlopen en niet als het gehele project operationeel is. De proef kan pas bij de volgende aardappelteelt opnieuw uitgevoerd worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl