Junker pijnigt FC Groningen

VOETBAL - FC Groningen verliest langzaam maar zeker de aansluiting met de top in de eredivisie.
Een week na het gelijkspel bij De Graafschap ging de ploeg van trainer Pieter Huistra zaterdag in de eigen Euroborg

onderuit tegen Roda JC: 1-4. Mads Junker maakte op zo'n 340 kilometer van Kerkrade drie doelpunten voor de Limburgers.
De groen-witte brigade van Huistra ging dit seizoen geruime tijd goed mee in het spoor van PSV, FC Twente en Ajax. Door het gelijkspel in Doetinchem (1-1) en de nederlaag tegen Roda JC verliest Groningen de drie titelkandidaten echter steeds meer uit het zicht.
Groningen moest het stellen zonder topscorer Tim Matavz. De Sloveense spits, dit seizoen al goed voor vijftien treffers, haakte vanwege een liesblessure af. Daardoor schoof Nicklas Pedersen door naar de punt van de
aanval en kwam op het middenveld een plek vrij voor Petter Andersson. De Zweed kon echter nauwelijks genieten van zijn basisplaats. Andersson, die afgelopen jaar tot twee keer toe werd getroffen door een zware
knieblessure, kreeg al vroeg in de wedstrijd weer last van zijn knie. Oluwafemi Ajilore kwam na een kwartier voor Andersson in het veld.
Roda JC was kort daarvoor op voorsprong gekomen door Junker. De Deense spits stond aan het einde van een ingestudeerde hoekschop van de bezoekers (0-1). Het was niet de enige tegenslag voor Groningen in de eerste helft. Fredrik Stenman raakte bij een ongelukkige actie geblesseerd aan zijn knie. De linksback maakte de eerste helft wel af, maar keerde na rust niet meer terug op het veld.
Dat gold ook voor Ajilore, die in de rust alweer werd gewisseld. Huistra was daardoor halverwege al door zijn wisselmogelijkheden heen. Groningen ging na rust verwoed op jacht naar een treffer, maar Pedersen en Andreas Granqvist stuitten op de uitblinkende doelman Przemyslaw Tyton.
Junker besliste het duel tussen de zestigste en zeventigste. Eerst ontsnapte hij op de rand van buitenspel om de bal vervolgens koel langs de ver uit zijn doel gekomen Luciano te tikken. Zijn derde doelpunt maakte hij bij een snelle uitbraak van Roda JC op aangeven van Janssen. Tyton pakte in de slotfase een strafschop van Granqvist, maar moest uiteindelijk toch capituleren bij een inzet van Pedersen (1-3). Invaller Boldizsár Bodor
maakte in blessuretijd het vierde doelpunt van Roda. (ANP)