Bom Havelte tot ontploffing gebracht

HAVELTE - De bom in Havelte is onschadelijk gemaakt. Kort voor 13.30 uur is de bom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht.

Tegenover de Johannes Post Kazerne is de vijfhonderdponder in een zes meter diep gat gelegd en gecontroleerd ontploft.

Evacuatie

De demontage van de bom nam de hele ochtend in beslag. Bewoners van 510 huizen van de woonwijk Meerkamp en bezoekers van de camping Mooi Oavelt moesten binnen blijven of hun huis verlaten. Om 12.00 uur mochten ze weer terug naar de woning of de campeerplek.

Opvang De Veldkei

Dorpshuis De Veldkei fungeerde als opvangcentrum voor geëvacueerde bezoekers. Er kwamen enkele mensen naar toe, maar echt druk is het daar niet geweest. Andere evacueés gingen zeer waarschijnlijk naar vrienden, familie of naar het werk.

Bom

Om 10.00 begon de EOD (explosieven opruimingsdienst) met de demontage van de ontsteking van de vijfhonderdponder. De bom is eerst op de plek onschadelijk gemaakt. Een straal van 1.200 meter rondom de bom was verboden terrein. Hier zouden scherven terecht kunnen komen als de bom zou ontploffen. Daarna werd de bom vervoerd naar de Johannes Post Kazerne en daar tot ontploffing gebracht.

Beelden onploffing


Kaarten

Door een kaart voor het raam te zetten konden de mensen laten zien of er iemand in het huis is. Een rode kaart liet zien dat er niemand in het pand is en een groene kaart gaf aan dat er mensen in huis aanwezig zijn. De politie reed in het gebied rond om gelegenheidsdieven op te pakken.

Voorzorgsmaatregelen

Vooraf zei burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld dat iedereen klaar was voor de ontmanteling. "De brandweer wordt extra ingezet, er is extra politie en marechaussee. Er is een commandopost bij de marachausseekazerne. Mensen zeggen het gaat nooit fout, maar voor het geval dat het fout gaat moeten we de nodige voorzorgsmaatregelen nemen."

De burgemeester sluit niet uit dat in de toekomst meer bommen onschadelijk gemaakt moeten worden. "De grond brengt voorwerpen kennelijk naar boven, zo zou het hier ook kunnen gaan, de bommen zitten op een behoorlijke diepte."

Wegen

Vanaf 8.30 uur waren de wegen rond de gevarenzone afgezet. De afsluiting met de grootste gevolgen was die op de N353 tussen Havelte en Wapserveen. Verder waren diverse andere wegen afgezet. Dat staat ook op het kaartje (PDF) van de gemeente Westerveld

Vondst

De vijfhonderhonderdponder is afgelopen donderdag gevonden door René Bakker. Hij vond het explosief met zijn metaaldetector.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl