Spoeddebat Tweede Kamer over tentenkamp

DEN HAAG - De uitgeprocedeerde asielzoekers die nu een week in tenten bivakkeren in Ter Apel zijn onderwerp van een spoeddebat in de Tweede Kamer. Volgens Tweede-kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie moet er een structurele oplossing komen voor de Iraakse en Somalische asielzoekers.
De asielzoekers hopen dat het debat minister Gerd Leers op andere gedachten brengt. Volgens de minister moet het tentenkamp weg, omdat het kan leiden tot verstoring van de openbare orde. Ook wil Leers dat de uitgeprocedeerde asielzoekers Nederland verlaten. Volgens de minister is de situatie in Irak niet zo onveilig dat niemand meer terug kan. Voor Somalië verschilt de veiligheid per gebied.

Structurele opvang

Tweede-kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie wil dat minister Leers structurele opvang creëert, tot de veiligheid voor de asielzoekers mensen verbetert. "Ze kunnen niet vrijwillig terug, deze mensen zijn bang voor hun leven en dus zitten ze momenteel op straat. Dat is onverantwoord". Aldus Voordewind.

Vlagtwedde

De provincie Groningen maakt zich zorgen over de situatie in het tentenkamp. De gemeente Vlagtwedde onderneemt echter nog geen actie, omdat de situatie nog rustig en beheersbaar is.

Zie ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.