Oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber overleden

INGOLSTADT - Oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber is afgelopen donderdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Arnold Karskens, voorzitter van de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden op basis van een gesprek met de vrouw van Faber.
Klaas Faber was betrokken bij de executie van tientallen arrestanten in Exloo, Westerbork en Norg. Hij werd hiervoor in 1947 ter dood veroordeeld, maar ontsnapte in 1952 uit de gevangenis in Breda en vluchtte naar Duitsland. Pogingen om hem uitgeleverd te krijgen naar Nederland werden door Duitsland afgewezen, omdat Faber tijdens de oorlog de Duitse nationaliteit had gekregen.

Karskens noemt het een schandaal dat Faber onbestraft het graf in gaat. Ook hekelt hij de opstelling van de Nederlandse en Duitse overheid in deze zaak. Karskens hoopt dat de dood van Faber een voorbeeld is om in vergelijkbare zaken sneller te handelen.

Zie ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.