'Opgraving eerste nederzetting Trechterbekercultuur mogelijk'

BORGER-ODOORN - De grote blunder bij een hunebed in Borger-Odoorn biedt een kans om voor het eerst een nederzetting uit de Trechterbekercultuur op te graven. Dat zegt directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum.

Klompmaker maakt zich al jaren hard voor het opgraven van een hunebed. "Ik pleit er dan ook voor dat we er fors op inzetten. Niet met de eerstejaars studenten die er nu al aan het werk zijn, maar met een multidisciplinair team", aldus de directeur.


Fout legt oude sporen bloot

Afgelopen dinsdag werd duidelijk dat in de gemeente Borger-Odoorn per ongeluk sporen uit de vijfduizend jaar oude Trechterbekercultuur zijn blootgelegd. Naast een hunebed is een stuk grond ter grootte van een voetbalveld afgegraven in het kader van natuurherstel. Per ongeluk is er teveel grond weggehaald, waardoor de sporen uit de Ijzertijd zichtbaar werden.


Volgens Hein Klompmaker zijn er paalgaten en aardewerk gevonden. "Het zou fantastisch zijn als het een nederzetting blijkt te zijn, dan kunnen we voor het eerst de link leggen tussen bebouwing en een hunebed". Klompmaker wil dat het hunebed meegenomen wordt met de opgraving.


Zie ook:

- Grote blunder legt 5000 jaar oude sporen bloot


Meer over dit onderwerp:
Borger-Odoorn
Deel dit artikel: