Kindje Arjan en Moniek al voor geboorte uit huis geplaatst

ASSEN - Een gezin uit Assen wil zijn kindje terug, dat al voor de geboorte uit huis werd geplaatst.

Tijdens de zwangerschap van Moniek (29) uit Assen besliste de rechter dat zij en haar vriend Arjan (34) het kindje niet mochten opvoeden. Beide ouders hebben een verstandelijke beperking en Arjan heeft een verleden met de hulpverlening. Daarom werd het kindje tien minuten na de geboorte al bij de ouders weggehaald.


Arjan en Moniek vinden dat zij een eerlijke kans verdienen om het kindje op te voeden en proberen daarom via de rechter hun baby terug te krijgen. Het EO-programma De Vijfde Dag besteedt vanavond aandacht aan hun verhaal.


Er worden de laatste jaren steeds vaker verzoeken gedaan om nog ongeboren kinderen onder toezicht te stellen. In 2009 ging het nog om 132 verzoeken, in 2010 waren dat er 199 en in 2011 251. Het gaat dan om bijvoorbeeld ongeboren kinderen van moeders met psychische problemen, psychiatrische stoornissen, een verstandelijke beperking of met een verslaving.


Ondertoezichtstelling is mogelijk vanaf 24 weken zwangerschap. De stijging van het aantal verzoeken komt volgens een woordvoerster van de Raad voor de Kinderbescherming door de verhoogde aandacht voor de veiligheid van kinderen.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: