Drentse Kamerleden niet blij met urenlang debat

DEN HAAG - Drentse Kamerleden hebben geen goed woord over voor de actie van SP en PVV, die 36 uur uur spreektijd hebben aangevraagd om het Lenteakkoord te frustreren.

De partijen willen geen verhoging van het eigen risico van de ziektekosten en ook geen verhoging van de AOW-leeftijd. Met urenlange debatten volgende week hopen de partijen de besluiten over de verkiezingen heen te tillen.

PvdA-kamerlid Agnes Wolbert uit Annen vindt het geen manier van doen. ''Ik vind het een gijzeling van het parlement en het levert inhoudelijk niks op. De PvdA heeft geen urenlange debatten nodig om te zeggen dat het akkoord op die punten oneerlijk is'', aldus Wolbert.


Margreeth Smilde uit Eelde, die in de Tweede Kamer zit voor het CDA, noemt de actie ongehoord. ''Ik ben er hoogst ongelukkig mee. Hiermee zeg je dat je het werk van de Kamer niet serieus neemt. Het parlement krijgt er een clowneske uitstraling door. Je maakt de burgers hier niet blij mee'', zegt Smilde.


Ook VVD-kamerlid Erk Ziengs uit Assen betwijfelt of de burger iets opschiet met een urenlang debat. ''Wij worden door de bevolking betaald om hier te debatteren. De kiezer moet straks maar oordelen of we de tijd functioneel ingezet hebben. Ik ben benieuwd hoe de SP en de PVV de tijd gaan vullen. Ik heb begrepen dat het debat zo twee miljoen euro kost. Maar ook daarover moet de kiezer straks zijn oordeel maar gaan vellen'', aldus Ziengs.


Meer over dit onderwerp:
Den Haag
Deel dit artikel: