Moto3: Iwema wil punten, Salom de zege?

Jasper Iwema
Jasper Iwema
MOTORSPORT - Nog één nachtje en dan gaan alle remmen los op het TT circuit van Assen voor de trainingen in aanloop naar de zevende Grand Prix van het seizoen. In de lichtste klasse, de Moto3, zijn de Nederlandse ogen natuurlijk gericht op Jasper Iwema. De enige Nederlandse fulltime GP-rijder rijdt een thuiswedstrijd en hoopt zaterdag weer wat punten bij te schrijven aan zijn totaal van negen.

Problemen

Het zit Iwema nog niet echt mee dit seizoen. Problemen met het materiaal en een valpartij op het kletsnatte circuit van Jerez zorgden ervoor dat de Drent nog maar één keer in de punten heeft kunnen rijden. Dat gebeurde in Frankrijk op het circuit van Le Mans, waar Iwema zevende werd en daarmee negen punten scoorde. Met dat aantal bezet de Honda-coureur van het Tsjechische MotoFGR de twintigste plaats in het klassement.

Wildcard

Naast Iwema komt ook Bryan Schouten in actie in de Moto3-race. De 17-jarige coureur uit Zevenbergen rijdt net als vorig jaar met een wildcard, die hij heeft bemachtigd vanwege zijn sterke optreden vorig jaar in het ONK (hij werd Nederlands kampioen in de 125cc) en dit seizoen in het IDM-kampioenschap, waarin hij onlangs zijn eerste zege pakte. Vorig jaar, in zijn debuut tijdens de TT, eindigde hij als 22ste en beste Nederlander.

Eerste zege

Een Spanjaard met een Nederlands en ook Drents tintje is Luis Salom. De 20-jarige coureur van het RW Racing GP-team van Roelof Waninge uit Dwingeloo is bezig aan een ijzersterk seizoen met podiumplaatsen in drie wedstrijden (Jerez, Estoril en twee weken geleden op het circuit van Silverstone). In Engeland was Salom, die derde staat in de WK-stand, dicht bij de zege en het lijkt een kwestie van tijd tot de Spanjaard zijn eerste overwinning gaat boeken. Voor hem en Roelof Waninge zou het natuurlijk geweldig zijn als dat in Assen gaat lukken. Vorig jaar eindigde Salom in Drenthe als tweede in de 125cc-race.

Favorieten

De grote favorieten voor de overwinning in de Moto3-klasse zijn, naast Salom, de Duitser Sandro Cortese en Maverick Viñales uit Spanje. Viñales pakte in Catalonië en op Silverstone de winst en is nu leider in de tussenstand om het wereldkampioenschap met twee punten voorsprong op Cortese.

Meer over de TT op onze speciale website

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl