Boek Koloniekak groot succes

VEENHUIZEN - Het onlangs verschenen boek 'Koloniekak, leven in een gevangenisdorp' van romanschrijfster Mariët Meester is een ongekend succes.

Het boek verscheen begin juni en binnen een maand zijn de 3.000 exemplaren van de eerste druk allemaal de deur uit. Uitgever Het Drentse Boek maakte nog niet eerder mee dat een boek zo snel herdrukt moest worden. De tweede druk verschijnt in 2.500 exemplaren.


Schrijfster Mariët Meester vertelt in haar boek over het wonen en werken in de gevangeniskolonie in de twintigste eeuw. Ze deed daarvoor tientallen interviews met oud-inwoners. De lezer wordt door hun verhalen meegenomen naar de bijzondere tijd dat Veenhuizen nog een afgesloten gevangenisdorp was, waar je alleen mocht wonen als je voor Justitie werkte. In die tijd verzorgden de gevangenen de tuinen van de inwoners, lapten ze de ramen en werkten op het land. En zo onstonden er ook 'verboden' liefdes.

Mariët Meester (1959) groeide zelf op in Veenhuizen, nadat haar vader er als hoofd van de school werd aangesteld. Omdat de meeste justitiemedewerkers van buiten Drenthe kwamen, anders gekleed gingen en ook geen Drents spraken, kregen ze van de Drenten de bijnaam 'koloniekak'.

Meer over dit onderwerp:
Veenhuizen
Deel dit artikel: