Soap Oostwijk Hollandscheveld duurt voort

HOLLANDSCHEVELD - De soap over de Oostwijk in Hollandscheveld is tòch nog niet voorbij. De afgelopen jaren woedde er een felle strijd in het dorp om het pad tussen Hollandscheveld en recreatiegebied Schoonhoven open te houden. De werkgroep Oostwijk Open heeft nu opnieuw een rechtzaak aangespannen.

Het oude pad loopt deels over de grond van de familie Burggraaf. Vroeger liepen daar alleen wandelaars, maar er kwamen steeds meer fietsers en scooters bij. Burggraaf sloot daarom het pad. Maar dorpsbewoners maakten het pad weer open, zelfs toen de eigenaar een grote greppel groef en een hek plaatste. Er werden vernielingen gepleegd, zand gestort en dieren van de familie Burggraaf vergiftigd zo zegt de eigenaar.


Geen openbare weg

Ondertussen speelde zich een juridische strijd af tussen een werkgroep die de Oostwijk open wil houden, de gemeente en de familie Burggraaf. Die werd uiteindelijk door de rechter beslist omdat er niet kon worden aangetoond dat de Oostwijk dertig jaar onafgebroken openbare weg is geweest. Dan zou het pad ondanks dat het eigendom van de familie Burggraaf is voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Omdat dertig jaar niet aantoonbaar was besloot de rechter dat de Oostwijk geen openbare weg is.


Opnieuw voor de rechter

Mieke en Marcel ten Kaate van de werkgroep Oostwijk Open hebben de zaak nu opnieuw onder de rechter gebracht. Zij hadden ooit bezwaar gemaakt tegen het intrekken van een dwangsom van de gemeente Hoogeveen tegen de familie Burggraaf die er voor moest zorgen dat het pad open bleef. Die intrekking is nu aangevochten met als hoger doel de Oostwijk weer open te krijgen. Volgens de werkgroep was de Oostwijk al een openbare weg lang voor dat het huis van Burggraaf gebouwd werd.

Meer over dit onderwerp:
Hollandscheveld
Deel dit artikel: