Eising sterkste man in Slag om Norg, maar wint niet

WIELRENNEN - De eerste editie van de Slag om Norg, een wielerklassieker van 109 kilometer over voornamelijk onverharde wegen in en rondom Norg, is gewonnen door Mike Teunissen uit het Limburgse Ysselsteyn. De renner uit het Rabobank Offroad Team finishte voor zijn ploeggenoot Emiel Dolfsma uit Kampen. Derde werd Emmenaar Tijmen Eising (Sunweb-Revor), die de sprint van de achtervolgende groep won van zijn plaatsgenoot Gert-Jan Bosman (ook van de Rabobank-formatie).

Eising toonde zich in de Drentse kopie van de 'Strade Bianche', de profkoers die begin maart op de UCI-kalender staat, misschien wel de beste van het hele peloton. Van de 81 gestarte renners maakte de veldrijder uit Emmen de meeste indruk. In zijn eentje maakte hij een achterstand van meer dan vier minuten, opgelopen na twee lekke banden in de eerste ronde, goed. "Ik had pech dat ik lek reed terwijl alle auto's stilstonden op grote afstand. Er reden heel veel renners lek op de eerste sintelstrook. Ik kreeg in eerste instantie nog een wiel van Metec-renner Joey van Rhee, maar die paste niet. Dus moest ik nog langer wachten. Maar na die pech kwam ik ronde na ronde dichterbij. Ik kon op de onverharde stroken van het ene naar het andere groepje rijden en zo kwam ik terug in de kopgroep", aldus Eising. Initiator Dick Heuvelman erkende na afloop dat probleem. "Van tevoren dachten we dat zeven volgauto's voldoende waren, maar dat is dus te weinig. Het meest ideale is dat er een aantal vaste punten komen waar renners terecht kunnen met een lekke band. Iets voor volgend jaar, absoluut."


De Slag om Norg voltrok zich eigenlijk al in de eerste ronde, toen er een kopgroep ontstond van tien renners met hoofdzakelijk crossers waaronder Gert-Jan Bosman uit Emmen en Jeff Vermeulen (Metec) uit Borger. Die groep dunde vier ronden voor het einde uit naar acht, na pechgevallen van Bas Stamsnijder en Rick Ottema. Maar dankzij Eising, die in zijn kielzog de Groninger Alex de Lange meenam, werd de voorste groep weer een tiental. Dat duurde echter niet lang, want in de slotfase bleek de concurrentie niet opgewassen tegen de suprematie van de Rabobank-formatie. Teunissen en Dolfsma kozen de aanval en werden niet meer teruggehaald.


"We zijn heel tevreden en horen ook heel veel positieve geluiden van het publiek, van de renners en ook van de ploegleiders", aldus Heuvelman. "Volgend jaar willen we weer een Slag om Norg organiseren en dan het liefst met wat meer continental-ploegen om het niveau wat op te krikken, want nu komen er maar 29 renners aan de finish. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze koers kan uitgroeien tot iets heel moois. Mijn insteek is om over drie of vier jaar 'de Slag' met profs te gaan rijden."

Deel dit artikel: