'Vuelta start in 2015 in Emmen'

EMMEN - De Spaanse wielerronde Vuelta start in 2015 in Emmen. Dat heeft organisator Jos Vaessen, die de wielerronde naar Nederland moet halen, bekend gemaakt.

De Vuelta zal over drie jaar beginnen met een ploegentijdrit vanuit het voetbalstadion van FC Emmen. In totaal worden vijf ritten in Nederland verreden, drie etappe's in Noord-Nederland en twee in het zuiden. In 2009 ging de Spaanse wielerronde ook in Drenthe van start, toen in Assen.


Kosten gehalveerd

Eerder bleek dat door de bezuinigingen de kans op steun van de provincie klein is. Maar doordat ook Brabant, Zeeland en Friesland zich hebben aangesloten worden de kosten voor de provincie Drenthe gehalveerd. Vaessen zegt dat hij daarmee tegemoet is gekomen aan de wensen van de provincie. De komst van de Vuelta gaat de provincie nu 300.000 tot 350.000 euro kosten.


Toegezegd

De gemeente Emmen legt 400.000 euro in. Volgens Vaessen heeft een wethouder Bouke Arends hem dat eind juni in een onderhoud toegezegd. Dat is opmerkelijk, want Arends moet zijn plannen nog voorleggen aan de gemeenteraad. Die besluit pas in het najaar officieel of het de Vuelta wil ontvangen.


Geen toezegging

Wethouder Bouke Arends is verbaasd over de uitlatingen van Vassen. Hij bevestigd dat hij eind juni met Jos Vaessen heeft gesproken, maar niet dat hij een geldbedrag heeft toegezegd. ''Tijdens dat gesprek heb ik aangegeven dat Emmen nog steeds interesse heeft om startplaats van de Vuelta te zijn, maar dat we eerst het haalbaarheidsonderzoek afwachten'', zegt Arends. ''In het najaar besluit de raad daarover. Ik laat mij door de organisatie van de Vuelta niet onder druk zetten, wij fietsen onze eigen koers.''


Te hoog

Gemeenteraadslid René van der Weide van Wakker Emmen vindt het bedrag van 400.000 euro veel te hoog voor een evenement van een dag. ''Vooral ook omdat het college anderzijds sportclubs opzadelt met een verhoging van de kosten voor zaal- en veldhuur'', zegt Van der Weide. ''Wij gaan deze kwestie aankaarten in september, zodra het politieke seizoen weer begint'', aldus het raadslid.


Zie ook:

- Komst Vuelta onzeker door bezuinigingen

Meer over dit onderwerp:
Emmen
Deel dit artikel: