Alle winkels Mondriaanplein Emmen weer open

EMMEN - Ook bij het tweede onderzoek naar de oorzaak van de vreemde lucht in vier winkelpanden in Emmen is niets afwijkends gevonden.

Inmiddels zijn alle vier betrokken winkels aan het Mondriaanplein weer geopend. Dinsdagmiddag werden acht mensen onwel door een vreemde lucht. Ze werden naar het ziekenhuis gebracht, maar konden later in de middags weer naar huis.


Volgens massapsycholoog Hans van de Sande is de kans groot dat de zieke winkelmedewerkers last hadden van het zogenaamde Mass Psychogenic illness (MPI). Bij MPI wordt een groep mensen ziek door psychologische klachten. ''Het begint bij het ruiken van een vreemde geur'', legt Van de Sande uit. ''Daarna wordt er gepraat over wat dat betekent en hoe men zich voelt. Daardoor kan hoofdpijn, misselijkheid en benauwdheid ontstaan. Zeventig procent van de slachtoffers is vrouw en vaak zijn het jonge mensen'', aldus de psycholoog.


MPI komt in Nederland zo'n tien keer per jaar voor. Slechts in enkele gevallen is er daadwerkelijk sprake van vergiftiging.


Zie ook:

- Vier winkels Emmen nog tot morgenvroeg gesloten

- Vier winkels in Emmen nog dicht na vreemde lucht

Acht mensen onwel in winkels in Emmen

Meer over dit onderwerp:
Emmen
Deel dit artikel: