FC Emmen tevreden met punt tegen Sparta

VOETBAL - Geen eerste overwinning, maar wel een resultaat met perspectief. Zo voelde het 0-0 gelijkspel van FC Emmen in de thuiswedstrijd tegen een van de favorieten voor de titel in de Jupiler League, Sparta. De eindstand was terecht. De eerste helft was duidelijk voor de gasten, na rust kreeg Emmen de beteren kansen.

Revancheren

FC Emmen-trainer Joop Gall stuurde de zelfde elf spelers het veld in die vorige week begonnen in de met 3-1 verloren wedstrijd bij Fortuna Sittard. "Ze krijgen kans om zich te revancheren", zei Gall voor aanvang vvan het duel. Dat lukte aardig, hoewel Sparta voor rust de bovenliggende partij was. FC Emmen had moeite met het middenveld van de Rotterdammers, dat constant in beweging was. De grootste kansen in de eerste 45 minuten waren ook voor de gasten. Bel Hassani schoot voorlangs en Calabro zag zijn poging van dichtbij over de goal van Emmen-doelman Van der Vlag verdwijnen, nadat Martinus op de vuisten van de goalie knalde. In de laatste tien minuten kwam Emmen ook wat gevaarlijker voor de goal van de tegenstander, maar Velda schoot voorlangs en Bannink stuitte op doelman Pellatz van Sparta.

Nieuwe krachten

In de tweede helft bracht Gall twee nieuwe krachten. Worm verving Weghorst en Bakkati kwam voor de Argentijnse verdediger Mazzetti. "Twee tactische wissels", zei Gall na de wedstrijd. "Er was voor Weghorst weinig eer te behalen tegen deze twee centrale verdedigers.'' De wissels pakten goed uit. Emmen werd dreigender en Sparta moest steeds verder achteruit en gokken op snelle uitvallen. Rojer, die als centrumspits ging spelen, kreeg in de elfde minuut na rust dé kans op 1-0. Een mooie aanval via Worm en Wijks had daarmee een schitterend slot kunnen krijgen, alleen schoot Rojer op Pellatz. Tien minuten later raakte Bel Hassani de lat boven Van der Vlag en in dezelfde minuut schoot Almubaraki namens FC Emmen net over.

Spectaculair slot

De slotminuten waren spectaculair. Worm had Emmen bij zijn debuut op De Meerdijk naar 1-0 kunnen koppen, maar zijn poging in de 89ste minuut ging net naast. In blessuretijd was ook Sparta nog dichtbij de winst, maar de kopbal van Bilate werd stijlvol gepakt door Van der Vlag. "Na de eerste drie duels hebben we laten zien dat we het negentig minuten kunnen volhouden. Het is jammer dat we net dat beetje extra missen om zo'n duel te winnen, maar hier kunnen we verder mee", aldus aanvoerder Antoine van der Linden.

Karakteristieken

FC Emmen-Sparta Rotterdam 0-0. Scheidsrechter: Van den Kerkhof. Gele kaart: Bannink (FC Emmen), Bilate, Van Son (Sparta). Toeschouwers: 1923.

Opstellingen
FC Emmen: Van der Vlag; Maynard, Mazzetti (46. Bakkati), Van der Linden, Kunst, Velda, Almubaraki, Bannink, Wijks (78. Mamedov), Weghorst (46. Worm), Rojer.

Sparta Rotterdam: Pellatz; Slijngard, Van Boxel, Van Son, Nys, Varela, Bel Hassani, Nieuwendaal, Martinus (81. Deekman), Calabro (67. Mahi), Bilate.