Uniek verkeersexperiment in Assen

ASSEN - Assen verandert de komende tijd in een proeftuin voor automobilisten. Honderden auto's worden uitgerust met een kastje. Via dat kastje krijgt de bestuurder op zijn navigastiesysteem persoonlijke reisadviezen om zo snel mogelijk op de plek van de bestemming te komen.

In de hele stad worden sensoren geplaatst, die samen met al bestaande systemen registreren als er sprake is van files, ongelukken of een open brug. De informatie wordt via een computer doorgespeeld naar de auto's, die aan het experiment meedoen. De bestuurder krijgt vroegtijdig een omleidingsroute te zien, zo meldt TNO-er Jan Burgmeijer. Maar het systeem maakt het ook mogelijk een stoplicht op groen te zetten of om de auto naar een vrije parkeerplek in een parkeergare te loodsen. En het systeem adviseert de bestuurder wanneer en waar het beter is het openbaar vervoer te nemen en meldt hoe snel je dan op je bestemming bent.


Uniek

Het internationaal unieke experiment van gemeente Assen, de provincie, TNO en een consortium van elf bedrijven onder de naam Sensor City Mobility zet Assen internationaal op de kaart Er is al interesse uit China en Brazilië. Het systeem wordt nu in een relatief kleine stad uitgebreid, om het later ook te kunnen toepassen in een drukke wereldstad. En de interesse van het bedrijfsleven levert Assen volgens wethouder Henk Matthijsse hopelijk nieuwe banen op. En uiteraard zorgen de kastjes voor minder rondwalende auto's in zijn stad. Bovendien zijn alle geplaatste sensoren ook in te zetten bij andere toekomstige experimenten.


Uitnodiging

Alle inwoners van Assen worden per brief uitgenodigd om mee te doen aan het experiment. En ook werknemers van bedrijven zijn welkom. Zo biedt de Rabobank in Assen de werknemers de kans vrijwillig mee te doen aan het experiment. Donderdag 13 september houdt Sensor City in het stadhuis in Assen een inloopavond voor belangstellenden. Er wordt begonnen met vijftig auto's, het kunnen er maximaal duizend worden.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: