PvdA: Energiesector banenkampioen Noord-Nederland

GRONINGEN - Door te investeren in de energiesector kan Noord-Nederland de economische achterstand ombuigen in een voorsprong. Dat zei PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom tijdens het Noordelijke Debat in Groningen.

Maar de landelijke lijsttrekkers bekenden geen kleur over de aanleg van grote windmolenparken in vooral Drenthe. Volgens PvdA-er Samson kan de energiesector voor het noorden 'een banenkampioen' worden. Hij wil dan ook dat het rijk investeert in innovatie. Hij verwacht dat bedrijven, die daar van kunnen profiteren, zich in het noorden zullen vestigen. En dan kun je vervolgens de kennis over duurzame technologie exporteren. Samson wil bijvoorbeeld de ontwikkelingen op het terrein van groen gas en blauwe energie (osmose Afsluitdijk) stimuleren.


Windmolens

En wat betreft de windmolens was Hero Brinkman (DPK) het duidelijkst: niet bouwen. De andere partijen branden hun vingers niet aan de plannen van minister Verhagen. Zo zei Jolande Sap van GroenLinks dat er veel mogelijk is, mits je het in overleg met de bevolking doet en helemaal als die inwoners in de plannen participeren. De ChristenUnie pleitte voor behoud van werkgelegenheid bij defensie in Assen en Leeuwarden.


Slechte beurt

De slechtste beurt maakte CDA-leider Sybrand Buma van het CDA tijdens een quizvraag. Hij moest de noordelijke prof-voetbalclubs noemen, maar vergat daarbij tot hoongelach van de zaal FC Groningen. En dat de vorig jaar door brand vernielde zendmast in Hoogersmilde staat was bij geen enkele lijsttrekker bekend.


Bij het debat in de aula van de Groningse universiteit ontbraken de lijsttrekkers Rutte (VVD) en Wilders (PVV).

Meer over dit onderwerp:
Groningen
Deel dit artikel: