Hoge opkomst bij Drentse stembureaus

ASSEN - De verkiezingen voor de Tweede Kamer lijken in Drenthe voorspoedig te verlopen. Bij veel Drentse stembureaus lijkt de opkomst een fractie hoger te zijn dan bij de vorige verkiezingen.

Ook zitten Drentse gemeenten boven het landelijke opkomstpercentage van 13 procent. De gemeente Coevorden meldde om 11.00 uur een opkomst van bijna 20 procent en dat is 1,5 procent hoger dan bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer. Volgens burgemeester Sicko Heldoorn van Assen is de opkomst in die gemeente ook bijna 20 procent. "Het mooie weer speelt een rol, maar mensen kunnen ook overal stemmen waar ze willen". De verkiezingen leeft onder de burgers.


Emmen: 'geen hertelling'

In Emmen zijn er 81 stembureau's. Burgemeester Cees Bijl meldt een opkomst van ruim 23 procent, ook dit is een hogere opkomst dan twee jaar geleden. Toen was er in Emmen een hertelling nodig. Volgens Cees Bijl zijn er dit jaar voldoende maatregelen genomen om een hertelling te voorkomen. Zo zijn er onder andere cursussen geweest. "Tot nu toe hebben zich geen grote bijzonderheden voorgedaan bij de stembureaus", aldus Bijl.


Hans Vonk van de gemeente Hoogeveen zegt dat de verkiezing erg leeft onder de inwoners. De hoge opkomst wijt hij aan het mooie weer. In Meppel komt het stemmen volgens Sipke Stelma van de afdeling burgerzaken laat op gang. Toch zit Meppel ook boven het landelijke gemiddelde.


Lagere opkomst

In Tynaarlo is de voorlopige opkomst iets lager dan vorig jaar en in Aa en Hunze had 13 procent van de kiesgerechtigden vanochtend gestemd.


Verkiezingsdebat

De Drentse Tweede Kamer-kandidaten gingen afgelopen zaterdag met elkaar in debat tijdens een speciale verkiezingsuitzending van Cassata. Thema's waren onder meer de ziekenhuiszorg, ouderenzorg, natuurbeleid, werkgelegenheid en windmolens. U kunt het debat terugluisteren via onze website.


RTV Drenthe

RTV Drenthe volgt het verloop van de verkiezingen. Meer informatie hierover vindt u op onze speciale pagina Drenthe Kiest.


Zie ook:

- Drenten naar de stembus


Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: