Ruim twintig gewonden bij Facebookfeest in Haren

HAREN - Bij het uit de hand gelopen Facebookfeest in Haren zijn tenminste twintig mensen gewond geraakt. Twee mensen moesten in het ziekenhuis blijven. Volgens de politie waren ze niet zwaargewond. Ook RTV Drenthe-verslaggever Rinus Bouwmeester, die in het rampgebied was, kreeg klappen van de ME.

Aanhoudingen

Er zijn 34 relschoppers aangehouden. Zijn komen uit het hele land en de meerderheid van is meerderjarig. Tegen de relschoppers wordt snelrecht toegepast. De gemeente Haren en het Openbaar Ministerie stellen een onderzoek in. Vanmiddag zijn besloten bijeenkomsten voor inwoners en ondernemers van Haren.


Verjaardag Merthe

Het Facebookfeest was een uit de hand gelopen grap. Het meisje Merthe uit Haren vierde haar 16e verjaardag en had per ongeluk via een open uitnodiging op Facebook iedereen uitgenodigd. Zo'n 30.000 mensen gaven aan te komen. Hoewel burgemeester Rob Bats via een noodverordening Haren tot verboden gebied had verklaard, kwamen er naar schatting toch zo'n 10.000 belangstellenden op het feest af. Uit alle delen van het land waren mensen naar Haren gekomen en ook uit Zweden en België. Maar ook uit Drenthe kwamen feestgangers.


Grimmige sfeer

Het feestje in Haren begon rustig, maar rond negen uur sloeg de sfeer om. De vlam sloeg in de pan op de kruising van de Stationsweg, waar Merthe woont, en de Jachtlaan. Jongeren gooiden met bier, stenen en fietsen. Het kwam het tot heftige botsingen tussen de ME en duizenden feestgangers. De schade aan winkels, huizen en straatmeubilair is enorm. Vanwege de situatie in Haren ontstonden er files op de A28 en waren op- en afritten naar Eelde en Haren afgesloten.


Informatieteam

De gemeente Haren heeft bovendien een speciaal informatienummer geopend. Voor vragen kan gebeld worden met 050-3114450 voor informatie over de rellen in het dorp.


Lees ook:

-Rellen in Haren door Facebookfeestje

Meer over dit onderwerp:
Haren
Deel dit artikel: