Ook Drentse verdachten vast na rellen in Haren

HAREN - Bij de rellen in Haren zijn ook Drenten opgepakt. Dat meldt de politie. Het gaat in ieder geval om twee verdachten uit Assen en één uit Gasselte.

Er zijn vrijdagavond in Haren 36 verdachten aangehouden, in de leeftijd van 15 tot tot 40 jaar, waarvan er maandag nog 35 vastzitten. Ze komen volgens de politie vooral uit het Noorden en zijn overwegend 18 en 19 jaar. Elf zijn er minderjarig.


De advocaat van 12 verdachten, waaronder ook de drie Drenten, heeft wisselende verklaringen van zijn cliënten gehoord. Ze hebben volgens hem of maar een klein aandeel gehad in de rellen, zoals het gooien van een fiets of een bierflesje, of ze hebben helemaal niets gedaan.


Vrijlating


Rond het middaguur krijgt deze advocaat te horen dat 11 van zijn 12 cliënten vrijgelaten zullen worden. Vier daarvan komen vrij zonder dagvaarding, waaronder de drie Drenten. Tegen deze vier is te weinig bewijs voor een snelrechtprocedure, maar ze blijven wel verdachte. De rest krijgt een dagvaarding mee. Zij moeten in oktober voor de rechter verschijnen.


Meer aanhoudingen

De politie verwacht de komende dagen meer relschoppers aan te kunnen houden die vrijdagavond in Haren waren. Er zijn verschillende tips binnengekomen en de politie beschikt over film- en fotomateriaal om relschoppers op te kunnen sporen. De politie gaat een deel van het beeldmateriaal openbaar maken.


Politievakbond


De politie-vakbond ACP wil opheldering over de gebeurtenissen in Haren afgelopen vrijdag. Voorzitter Gerrit van de Kamp zegt dat er diverse geluiden van collega's zijn die daar aanleiding toe geven.


Er zijn onder meer vragen over de communicatie en of alle beschikbare middelen wel zijn ingezet. Daarnaast hoopt hij op een discussie over hoe om te gaan met media en sociale media en de impact daarvan.


Aandacht op school


Docenten van het Zernike College in Haren praten vanochtend met de leerlingen over wat er vrijdagavond is voorgevallen in het dorp. Volgens rector Tameling heeft het geëscaleerde Facebookfeest Project X grote indruk gemaakt op de leerlingen en is het goed als ze hun verhaal kwijt kunnen.


Bijeenkomst gemeente


En ook de gemeente Haren houdt vanavond een tweede bijeenkomst voor inwoners die behoefte hebben te praten over de rellen afgelopen vrijdag. Harenaren kunnen vanaf 20.15 uur terecht in 't Gorechthuis als ze hun ervaringen willen delen of vragen hebben, schrijft Bats.

Meer over dit onderwerp:
Haren
Deel dit artikel: