'Klanten merken weinig van btw-verhoging'

EMMEN - Klanten zullen weinig merken van de btw-verhoging per 1 oktober omdat winkeliers de extra belasting waarschijnlijk niet doorberekenen in de prijzen. Dit zei bestuurslid Jos Schomaker van ondernemersvereniging Emmen Vlinderstad vanmiddag in De eS op Radio Drenthe.

De BTW gaat maandag omhoog. Over producten en diensten betalen we dan geen 19 procent, maar 21 procent BTW. Veel winkeliers stunten nog met last-minute aanbiedingen. Om mensen nog net even over te halen die tv of auto te kopen voor een gunstiger tarief. De btw-verhoging wordt doorgevoerd om het begrotingstekort naar beneden te krijgen. De verhoging van de belasting levert de overheid dit jaar 1 miljard euro op, volgend jaar zelfs 4,1 miljard.

Schomaker zegt dat ondernemers in een lastig pakket zitten: "Als we het doorberekenen gaan de prijzen omhoog. Bovendien is het lastig om overal nieuwe prijzen aan te hangen. Dat is geen goede zaak." Hij verwacht dat veel winkeliers kiezen om de stijging van de btw voor eigen kosten te nemen. Volgens Schomaker komen leveranciers van kledingbedrijven hem en zijn collega's ook te hulp, ze nemen een deel van de kostenstijging voor hun rekening.

De eerste levensbehoeften in de supermarkt blijven dezelfde prijs. Die blijven onder het lage btw-tarief van 6 procent vallen.

Meer over dit onderwerp:
Emmen
Deel dit artikel: