Energiebelasting zet voorlopig streep door plan voor zonne-ergiepark Oosterhesselen

OOSTERHESSELEN - Oosterhesselen krijgt geen zonnne-energiepark. Het plan om voor 60 procent van het dorp stroom uit zonne-energie te halen gaat in de ijskast.

De reden daarvoor is de energiebelasting die alle dorpsbewoners samen zouden moeten gaan betalen als ze buiten het dorp een groot veld met zonnepanelen aanleggen. De rijksoverheid ziet de de dorpsbewoners dan als energieproductenten en dan moet er energiebelasting worden betaald. Daardoor word het project twee keer zo duur en kan het niet uit.

De energiebelasting kan worden omzeild als iedereen op het eigen dak zonnepannelen aanglegd, maar dat kan niet in Oosterhesslen. Volgens de initiatiefnemers zijn er te veel huizen in de schaduw, huizen met een rieten dak of daken die helemaal niet op de zon gericht zijn.


Volgens Dekens lopen ook elders initiatiefnemers voor gezamenlijke winning van zonne-energie tegen dit soort problemen aan. Lobbyclub E-decentraal probeert voet aan de grond te krijgen in Den Haag, maar - tot nu toe - zonder restultaat.

Zie ook:

Collectief project Oosterhesselen

Deel dit artikel: