Peuter uit Ruinerwold ziek na verdacht dktp-vaccin

RUINERWOLD - Een peuter uit Ruinerwold is ziek geworden na inenting met het verdachte dktp-vaccin.

Het gaat dan om het vaccin, waarmee bij de productie iets mis is gegaan. Bij controle van de producent bleek dat de ruimte waarin de vaccins waren gemaakt niet helemaal steriel was.

Gisteren maakte het RIVM (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) bekend dat er 50-duizend van deze partij vaccins tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio de afgelopen weken al zijn toegediend bij kinderen tussen de 3 en 4 jaar. Daar waren overigens geen ernstige problemen bij gemeld. Toch is het restant van zo'n 20-duizend vaccins, in opdracht van het RIVM uit voorzorg teruggehaald. Die partij wordt vernietigd.

Geschrokken


Moeder Hilda Bralten van de ruim 3-jarige Melvin is flink geschrokken van de situatie. Haar zoontje werd vorige week dinsdag ingeënt met het dktp-vaccin en kreeg daarna een opgezwollen arm. Ze schakelde uiteindelijk de huisarts in en maakte melding van de bijverschijnselen van haar zoon bij het landelijke meldpunt.

Gisteravond schrok ze hevig, omdat ze ontdekte dat de RIVM melding had gemaakt van verdachte vaccins. Daarbij werd er meteen vermeld door het Instituut dat er verder geen problemen waren geconstateerd bij kinderen die waren gevaccineerd. Ze twijfelt daar ernstig aan.

Waarschuwen


Ze trok bij RTV Drenthe aan de bel, omdat ze wilde waarschuwen voor mogelijke gevolgen van het gebruik van dit vaccin, gezien de situatie van haar zoontje. Vanmiddag kreeg ze, na tussenkomst van RTV Drenthe, uiteindelijk bevestigd dat haar kind inderdaad bleek ingeënt met een vaccin uit de verdachte partij.

Directeur jeugdgezondheidszorg bij Icare Hans van der Sluis betreurt het voorval. Hij kan niet met 100 procent zekerheid zeggen dat het zoontje de bijverschijnselen kreeg als gevolg van het verdachte vaccin. Het jongetje had mogelijk ook zo gereageerd op een 'normaal' dktp-vaccin. Van der Sluis wil dit nu nader laten onderzoeken en neemt contact op met zowel de ouders als met het RIVM.

Meer over dit onderwerp:
Ruinerwold
Deel dit artikel: