Boek reden voor Asser huisarts om over vermoorde dochter te praten

ASSEN - Deze week is het boek verschenen 'De Tragiek van Bonaire' van Trix van Bennekom, en één van de hoofdstukken is volledig gewijd aan de in 2008 vermoorde Marlies van der Kouwe.

Zij is de dochter van de in Assen woonachtige Jan Willem van der Kouwe, die tot de moord op Marlies actief was als huisarts in de wijk Marsdijk.

Voor hem is het verschijnen van het boek reden om na jaren het stilzwijgen te doorbreken over deze tragedie. Hij deed z'n verhaal zaterdag in het radioprogramma Cassata.

Marlies van der Kouwe werd op 21 september 2008 op Bonaire als vermist opgegeven. Ze was na een avondje stappen met vrienden op weg naar haar appartement van haar fiets getrokken, zo hadden getuigen gemeld bij de politie. Marlies van der Kouwe was net twee weken op Bonaire, waar ze werkte als apothekersassistente.

Vier weken na haar vermissing werden in een ondoordringbaar gebied restanten van haar lichaam gevonden. De dader kreeg 30 jaar gevangenisstraf. De 27-jarige man, die al eerder had vastgezeten wegens geweld en verkrachting, zou Marlies beroofd hebben en verkracht, waarna hij haar wurgde. Om zijn daad te verdoezelen stak hij later haar lichaam in brand.

Volgens Jan Willem van der Kouwe heeft de dader tot nu geweigerd het precieze verhaal te vertellen. Daardoor weet de Assenaar nog altijd niet wat er die fatale nacht daadwerkelijk gebeurd is en of zijn dochter geleden heeft. Om die reden kan hij het drama ook niet afsluiten. Jaarlijks reist hij naar Bonaire, wat hij beschouwt als het graf van zijn dochter.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: