Assenaren genomineerd voor Herman Wijffelsprijs

ASSEN - Mischa Balcar en Rory Damen uit Assen zijn genomineerd voor de Herman Wijffels innovatieprijs. Dat is een prijs van de Rabobank voor een duurzaam product.

Balcar en Damen maken met hun bedrijf Go Green Compost US volledig afbreekbare verpakkingen. Het is een maaltijdschaal, op basis van restafval (pulp) van suikerriet. Door een geheime coating wordt in het bakje alles tegengehouden en blijft de inhoud vijftien dagen goed. Na gebruik is het composteerbare schaaltje binnen 90 dagen afgebroken.


Het is volgens de Assenaren uniek in de wereld, dat producten ook in een biologische verpakkingen lang houdbaar blijven. Ze hebben toevallig hun coating ontdekt en denken dat het onmogelijk is om het na te maken. De eerste bedrijven hebben zich voor de schaaltjes gemeld, die vermoedelijk begin 2013 op de markt komen.


De Assenaren zijn ook idealistisch. 'De basis van het materiaal wordt in derdewereldlanden geproduceerd tegen een eerlijke prijs. Door het kopen van deze producten helpen de consumenten de mensen daar aan hun boterham.'

Op 14 november wordt de winnaar van de Herman Wijffelsprijs bekend gemaakt. Er zijn tien genomineerden. De winnaar krijgt een bedrag van 50.000 euro. Vanaf 22 oktober kan er gestemd worden op ieders favoriete innovatie op www.facebook.com/rabobank

Deel dit artikel: